Dlaczego warto dodawać warzywa do wypiekanych ciast?
Dlaczego warto dodawać warzywa do wypiekanych ciast?


Ciasta z dodatkiem warzyw stały się ostatnio jeszcze bardziej popularne. Warzywa za sprawą swoich właściwości obniżają kaloryczność wypieków, poprawiają strukturę ciast, sprawiają że są bardziej wilgotne i pozostają dłużej świeże.
Warto więc wiedzieć, że ...


Marchewka - znany od stuleci i kochany w amerykańskich ciastach składnik dodający puszystości wypiekanym słodkościom. Marchew doda też do wypieku swoją naturalną słodkość i sprawi, że na deserek będzie bardziej wilgotny.

Fasola - doskonale dociąża ciasta, ciasto z fasolą w składzie będzie też bardziej wilgotne i dłużej świeże. Fasola też doskonale zastąpi mąkę dodawaną do ciast.

Cukinia - najczęściej skłądnik tart, ciast drożdżowych i nawet biszkoptowych. Ze względu na jej neutralny kolor sprawdzi się doskonale w jasnych ciastach. Wypieki z udziałem cukinii będą wilgotniejsze i dłużej zachowają świeżość.

Dynia - nadaje się właściwie do każdego ciasta. Poprawi wilgotność nawet wypiekanych serników.

Burak czerwony - nada ciastom głęboki czerwony kolor i poprawi wilgotność ciasta. Doskonale sprawdzi się jako składnik dodany do brownie.





Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>









Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixCo warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?Zbuduj wiosenne wibracje na Twoim talerzu!

Najszybsza szarlotka Fit placuszki Sok z malin + dżem malinowy Zupa krem z krewetek

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów