przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki pszenicy - zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, obfitują w żelazo, miedź i witaminę E, dlatego wykorzystywane są do produkcji maseczek i kremów. Poprawiają trawienie. Polecane dla osób zmęczonych i poddanych dużemu codziennemu stresowi.
Zobacz też:



Jesienny temat - GRZYBY  (1)
Jesienny temat - GRZYBY (1)




Czyszczenie grzybów.
Świeżych grzybów nie należy myć, a długie moczenie ich w wodzie zepsuje ich aromat i smak. Jeżeli zebrane są suche - wystarczy je dokładnie oczyścić i bardzo krótko opłukać pod bieżącą wodą.

Zobacz -> Jak zbierać grzyby ...


Krojenie grzybów.
Użyj ostrego noża i pokrój je w plastry. Do niektórych potraw małe grzyby wystarczy, gdy oddzielisz kapelusz od nóżki. Te najmniejsze przygotuj w całości. Pokrojonych grzybów już nie należy myć.

Przechowywanie grzybów.
Grzyby nie powinny być przechowywane dłużej niż dobę. Szybko się psują. Zasada też jest prosta - im większy grzyb tym krócej możesz go przechowywać na świeżo. Przechowujemy je w niskiej temperaturze. Jeżeli zamierzasz zużyć je bardzo szybko wystarczy włożyć je do papierowej torebki i umieścić w lodówce. Takich grzybów oczywiście wcześniej nie myjemy - dużo lepiej będzie je umyć bezpośrednio przed przygotowaniem.

Suszenie grzybów.
Świetnym sposobem na przetrzymanie grzybów dłużej jest ich wysuszenie. Sposobów suszenia jest wiele. Te najczęściej stosowane to:
- suszenie w piekarniku (najlepsza temperatura to około 50 stopni); - suszenie w suszarce (temperatura około 50-60 stopni); - można również po prostu nawlec na nitkę lub umieścić na papierze i wystawić na działanie słońca.
Przed suszeniem oczywiście nie należy pod żadnym pozorem myć grzybów. Dokładnie je oczyszczamy.


Przygotowywanie grzybów.
np. pierogi z grzybami i kapustą









Inne artykuły

Jak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowaMusli na zdrowie

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Domowe krakersyKoktajl z jarmużem i kiełkamiMini szarlotki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów