Jesienny temat - GRZYBY (1) |
Krojenie grzybów.
Użyj ostrego noża i pokrój je w plastry. Do niektórych potraw małe grzyby wystarczy, gdy oddzielisz kapelusz od nóżki. Te najmniejsze przygotuj w całości. Pokrojonych grzybów już nie należy myć.
Przechowywanie grzybów.
Grzyby nie powinny być przechowywane dłużej niż dobę. Szybko się psują. Zasada też jest prosta - im większy grzyb tym krócej możesz go przechowywać na świeżo. Przechowujemy je w niskiej temperaturze. Jeżeli zamierzasz zużyć je bardzo szybko wystarczy włożyć je do papierowej torebki i umieścić w lodówce. Takich grzybów oczywiście wcześniej nie myjemy - dużo lepiej będzie je umyć bezpośrednio przed przygotowaniem.
Suszenie grzybów.
Świetnym sposobem na przetrzymanie grzybów dłużej jest ich wysuszenie. Sposobów suszenia jest wiele. Te najczęściej stosowane to:
- suszenie w piekarniku (najlepsza temperatura to około 50 stopni);
- suszenie w suszarce (temperatura około 50-60 stopni);
- można również po prostu nawlec na nitkę lub umieścić na papierze i wystawić na działanie słońca.
Przed suszeniem oczywiście nie należy pod żadnym pozorem myć grzybów. Dokładnie je oczyszczamy.
Przygotowywanie grzybów.
np. pierogi z grzybami i kapustą
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów