Jesienny temat - GRZYBY  (1)
Jesienny temat - GRZYBY (1)


Czyszczenie grzybów.
Świeżych grzybów nie należy myć, a długie moczenie ich w wodzie zepsuje ich aromat i smak. Jeżeli zebrane są suche - wystarczy je dokładnie oczyścić i bardzo krótko opłukać pod bieżącą wodą.

Zobacz -> Jak zbierać grzyby ...






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Krojenie grzybów.


Użyj ostrego noża i pokrój je w plastry. Do niektórych potraw małe grzyby wystarczy, gdy oddzielisz kapelusz od nóżki. Te najmniejsze przygotuj w całości. Pokrojonych grzybów już nie należy myć.


Przechowywanie grzybów.


Grzyby nie powinny być przechowywane dłużej niż dobę. Szybko się psują. Zasada też jest prosta - im większy grzyb tym krócej możesz go przechowywać na świeżo. Przechowujemy je w niskiej temperaturze. Jeżeli zamierzasz zużyć je bardzo szybko wystarczy włożyć je do papierowej torebki i umieścić w lodówce. Takich grzybów oczywiście wcześniej nie myjemy - dużo lepiej będzie je umyć bezpośrednio przed przygotowaniem.


Suszenie grzybów.


Świetnym sposobem na przetrzymanie grzybów dłużej jest ich wysuszenie. Sposobów suszenia jest wiele. Te najczęściej stosowane to:

- suszenie w piekarniku (najlepsza temperatura to około 50 stopni);
- suszenie w suszarce (temperatura około 50-60 stopni);
- można również po prostu nawlec na nitkę lub umieścić na papierze i wystawić na działanie słońca.


Przed suszeniem oczywiście nie należy pod żadnym pozorem myć grzybów. Dokładnie je oczyszczamy.



Przygotowywanie grzybów.


np. pierogi z grzybami i kapustą









Inne artykuły - ( 4 )

Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznymKiełki brokuła

Sernik pod czekoladową kołderką Tarta ze śliwkami pod pierzynką Tigelada Pierniczki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów