Zdrowie ze słoiczka |
Suszenie to bardzo popularna metoda utrwalania żywności, dzięki czemu wydłuża się jej przydatność do spożycia. Pamiętajmy o tym, że warzywa i owoce obfitują w wodę, która niestety sprzyja powstawaniu patogenów, odpowiedzialnych za procesy gnilne, przez co świeże plony rolne stosunkowo szybko gniją. Dzięki suszeniu można zredukować do minimum ilość wody w produktach, co z kolei pozwala na zahamowanie rozwoju drobnoustrojów.
Podczas produkowania suszy warzywnych i owocowych sięga się zazwyczaj także po dodatkowe zabezpieczenie w postaci siarczanów. Chociaż pozwala to zachować naturalną barwę owoców, to jednak związki siarkowe często powodują reakcje alergiczne. Innym przykładem konserwantu jest karmel.
Nie jest żadną tajemnicą fakt, że proces suszenia przyczynia się do zmiany struktury, wyglądu i wartości odżywczej produktu. Susz warzywny czy owocowy ma znacznie mniejszą objętość i masę. Jest jednak zaleta tego stanu rzeczy, a mianowicie to, że w mniejszej ilości produktu suszonego znajduje się więcej składników odżywczych.
Jeśli chodzi zaś o smak i zapach suszu warzywnego i owocowego, to są one zazwyczaj bardzo intensywne. Dotyczy to szczególnie suszonej natki pietruszki czy grzybów, których aromat roznosi się po całym mieszaniu podczas gotowania. Ponadto w suszonych owocach znajduje się znacznie więcej kilokalorii, a więc po ich zjedzeniu można liczyć na spory zastrzyk energii.
Susz warzywny czy owocowy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają dostępu do świeżych odpowiedników, a pragną przyrządzić smaczną i zdrową potrawę. Z suszu można przygotować zupy, ciasta, desery, dressingi, farsze do naleśników, nadzienie do pierogów, musli i wiele innych. Z całą pewnością warto po nie sięgać, gdyż mają sporo błonnika oraz zawierają sole mineralne i witaminy.
Zaletą suszonych owoców jest to, że nie ma większego problemu z przygotowaniem ich przed podaniem. Można jeść je w wersji surowej lub zalać wodą, dzięki czemu odzyskają swoją pierwotną formę. Jeśli decydujemy się na gotowe susze, to czytajmy składy na opakowaniach. W niektórych owocach suszonych widnieje informacje, że zawiera azotyny, które niestety wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Znacznie lepiej jest tworzyć samodzielnie susze warzywne i owocowe lub wybierać produkty zawierające wyłącznie warzywa czy owoce.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Ogrodnik S.A.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów