KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki rzodkiewki - zawierają bardzo duże ilości witaminy C, zbawiennie działają na podniesienie odporności organizmu. Ze względu na dużą zawartość siarki, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.


Zobacz też:
Zdrowie ze słoiczka
Zdrowie ze słoiczka

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Nic nie jest w stanie zastąpić świeżych warzyw i owoców, jednakże nie zawsze mamy do nich dostęp. Dlatego też warto mieć pod ręką susz warzywny i suszone owoce, dzięki czemu nawet zimą można przyrządzić smaczną i pożywną potrawę.


Jak wygląda proces powstawania suszy warzywnych i owocowych?


Suszenie to bardzo popularna metoda utrwalania żywności, dzięki czemu wydłuża się jej przydatność do spożycia. Pamiętajmy o tym, że warzywa i owoce obfitują w wodę, która niestety sprzyja powstawaniu patogenów, odpowiedzialnych za procesy gnilne, przez co świeże plony rolne stosunkowo szybko gniją. Dzięki suszeniu można zredukować do minimum ilość wody w produktach, co z kolei pozwala na zahamowanie rozwoju drobnoustrojów.

Podczas produkowania suszy warzywnych i owocowych sięga się zazwyczaj także po dodatkowe zabezpieczenie w postaci siarczanów. Chociaż pozwala to zachować naturalną barwę owoców, to jednak związki siarkowe często powodują reakcje alergiczne. Innym przykładem konserwantu jest karmel.


Susz warzywny a smak i aromat


Nie jest żadną tajemnicą fakt, że proces suszenia przyczynia się do zmiany struktury, wyglądu i wartości odżywczej produktu. Susz warzywny czy owocowy ma znacznie mniejszą objętość i masę. Jest jednak zaleta tego stanu rzeczy, a mianowicie to, że w mniejszej ilości produktu suszonego znajduje się więcej składników odżywczych.

Jeśli chodzi zaś o smak i zapach suszu warzywnego i owocowego, to są one zazwyczaj bardzo intensywne. Dotyczy to szczególnie suszonej natki pietruszki czy grzybów, których aromat roznosi się po całym mieszaniu podczas gotowania. Ponadto w suszonych owocach znajduje się znacznie więcej kilokalorii, a więc po ich zjedzeniu można liczyć na spory zastrzyk energii.


Czy warto sięgać po susze warzywne i owocowe?


Susz warzywny czy owocowy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają dostępu do świeżych odpowiedników, a pragną przyrządzić smaczną i zdrową potrawę. Z suszu można przygotować zupy, ciasta, desery, dressingi, farsze do naleśników, nadzienie do pierogów, musli i wiele innych. Z całą pewnością warto po nie sięgać, gdyż mają sporo błonnika oraz zawierają sole mineralne i witaminy.

Zaletą suszonych owoców jest to, że nie ma większego problemu z przygotowaniem ich przed podaniem. Można jeść je w wersji surowej lub zalać wodą, dzięki czemu odzyskają swoją pierwotną formę. Jeśli decydujemy się na gotowe susze, to czytajmy składy na opakowaniach. W niektórych owocach suszonych widnieje informacje, że zawiera azotyny, które niestety wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Znacznie lepiej jest tworzyć samodzielnie susze warzywne i owocowe lub wybierać produkty zawierające wyłącznie warzywa czy owoce.

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Ogrodnik S.A.








Inne artykuły

Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonegoKiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki amarantusa

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Rogale Świętego MarcinaPierniczkiChlebki do żurku

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania