KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.


Zobacz też:
Niedoceniane skarby natury - ARONIA
Niedoceniane skarby natury - ARONIA

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Aronia - najbliższa kuzynka jarzębiny. Skrywa w swoich owocach pokłady witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, beta karotenu, witaminy E, miedzi, manganu czy jodu. Ciemną barwę nadają jej antocyjany.
Do Polski trafiła z Rosji i Skandynawii, gdzie wcześniej w połowie XIX wieku przywędrowała z Ameryki (wtedy nie ze względu na swoje walory zdrowotne a jako roślina dekoracyjna).


Krzew wyjątkowy - wytrzyma mrozy nawet do -40 stopni C, na domiar tego bardzo łatwo dostosuje się do niemal każdej gleby. Kanadyjscy Indianie nazywali ją krwią natury nadając jej niemal magiczne właściwości. Wierzyli, że przywraca młodość. Jak później dowodzili naukowcy nie było to dalekie od prawdy.
Sporo swej niepozornej atrakcyjności aronia zawdzięcza naturalnym barwnikom obecnym także w innych czerwono-fioletowych owocach i warzywach m.in. bakłażanach, czarnych porzeczkach, wiśniach, żurawinie czy winogronach.
Aronia posiada jedną z najwyższych zawartości tego barwnika i jego zdolności antyoksydacyjnych - w 200 gramach jest go mniej więcej 1 gram. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i ich szkodliwe działanie sprzyjające starzeniu komórek. Dzięki takiemu działaniu przypisuje się jej wiele zalet zarówno dla zdrowia jak i urody.
Poza działaniem odmładzającym badania kliniczne udowodniły też korzystne działanie na układ krążenia. Aronia przyczynia się do wzmocnienia i uelastycznienia naczyń krwionośnych. Poprawia też drożność naczyń włosowatych i reguluje ciśnienie. Ze względu na te cechy zaleca się spożywanie owocu w różnych formach w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca, a także przy kruchych naczyniach krwionośnych.
Bogate w antyoksydanty owoce przeciwdziałają nie tylko widocznemu gołym okiem starzeniu się skóry, ale również niszczeniu wszystkich narządów ciała, w tym mózgu.
Kolejnym pozytywnym wpływem aronii na ciało ludzkie jest działanie na wzrok, a zwłaszcza jeżeli myślimy o ostrości widzenia, a także gojenie ran i wspomaganie naturalnej odporności.

Pomaga również zachować prawidłowy metabolizm, reguluje przemiany tłuszczów podczas trawienia, a nawet łagodzi dolegliwości w przypadku chorób wątroby i trzustki.
Często spotykamy się też z informacjami o przeciwnowotworowej mocy tego niezwykle cierpkiego owocu. Badania na zwierzętach wykazały, że jednostki którym podawano aroniowy ekstrakt rzadziej zapadały na nowotwory niż ich towarzysze, którym go nie podawano. Jak to jest w przypadku ludzi - dokładnie tego jeszcze nie wiemy? Na pewno jednak spożywanie aronii nam nie zaszkodzi a w nagrodę możemy liczyć na pozytywne skutki uboczne w postaci innych wymienionych wyżej korzyści zdrowotnych.
Warto więc w przydomowym ogródku wyszukać miejsce na krzew aronii. Szczególnie, że nie ma przy niej większej pracy - krzew jest odporny na choroby i szkodniki, nie wymaga szczególnej pielęgnacji, przetrwa mrozy i co roku będzie obdarowywał nas owocami. W dodatku stanowi nie lada dekorację: wiosną obsypuje się białymi kwiatkami, latem ciemnymi gronami owoców, jesienią jej liście płoną ognistymi barwami. A drogocenne owoce najczęściej zbieramy w sierpniu.

Niechlubny cierpki smak aronia, zawdzięcza dużej zawartości garbników - to natomiast sprawia, że sympatyków jedzenia jej na surowo ma niewielu.
Można ją zajadać prosto z krzaka, ale bardziej popularne sposoby jej konsumpcji to przetworzone ekstrakty w postaci soku, syropu, czy dżemu. Duża zawartość garbników w owocach aronii zapobiega szybkiej fermentacji, dlatego przetwory z jej owoców długo pozostają w dobrej kondycji. W odpowiednim miejscu w lodówce mogą leżakować nawet do kilku tygodni aż doczekają się przetworzenia w siejące zdrowiem ekstrakty.

Jak przetwarzać aronię? ...







Inne artykuły

Kiełki cebuliKiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki orkiszu

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Klasyczne brownie z orzechamiKruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania