Jak upiec własny chleb?
Jak upiec własny chleb?




Chleb jest jedną z najwspanialszych potraw świata. Niby nie ma w nim nic wyróżniającego, jednak jest coś, co sprawia, że nigdy nam się nie znudzi. Obecny jest w naszych posiłkach każdego dnia, przez całe życie. Z dnia na dzień, coraz bardziej popularne staje się pieczenie chleba w domu - wiejski chleb to nie to samo co chleb z maszyny. Jak więc, upiec domowy chleb?


Domowy chleb

Dla wielu Polaków, gruba kromka świeżego chleba, posmarowana masłem potrafi do tej pory wywołać masę wspomnień z dzieciństwa. Najlepszy smak i zapach, do którego niestety coraz rzadziej mogą wracać. A wystarczy tak niewiele, by wypełnić dom zapachem świeżego chleba. Wystarczy mąka, drożdże, odrobina soli, cukru, ulubione przyprawy i dodatki oraz trochę tłuszczu. Nie potrzebujesz specjalistycznych maszyn, dodatków czy profesjonalnych składników. Wystarczy rozrobić wodę z drożdżami, a następnie wlać ją do wymieszanych wcześniej sypkich składników i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto należy odstawić w przykrytej misce na 30 minut, aby spokojnie wyrosło. Wyrośnięte ciasto, po delikatnym wymieszaniu należy umieścić w przygotowanej formie i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, przygotowaną formę należy umieścić w piekarniku na około 60 minut. Ciepła kromka chleba, tuż po wyjęciu z piekarnika smakuje wyśmienicie, jednak najlepiej chleb smakuje po wystygnięciu, bądź następnego dnia.

Smak polskiej kuchni

Dla wielu, dobrej jakości chleb, przygotowany z naturalnych składników to najważniejszy element polskiej kuchni. Nie każdy ma czas, by przygotować go samodzielnie w domowych warunkach. Wiele polskich restauracji, takich jak naskrajnej.pl w swoim menu, posiada już chleb produkowany z naturalnych składników, przywracający wspomnienia z dzieciństwa. Mimo, iż samodzielne upieczenie domowego chleba przynosi ogromną satysfakcję i radość, to jednak nie każdy z nas ma czas, ale też i wystarczające umiejętności, by wykonać go własnoręcznie. Jeśli jednak spróbujesz swoich sił w kuchni - nie poddawaj się, gdy za pierwszym razem nie uda Ci się stworzyć chleba o idealnym smaku. Praktyka czyni mistrza.









Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Masło ziołowo-czosnkoweMoje ulubione pączki Makowiec japońskiChlebek ziołowy

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów