KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.


Zobacz też:
Kawa i sposoby jej przechowywania
Kawa i sposoby jej przechowywania

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów nie tylko w naszym kraju, ale na całym świecie. Kawa dzieli się na różne gatunki, rodzaje, może zawierać dodatki takie jak cukier, mleko, lub bardziej egzotyczne, jak różnorodne syropy. To wszystko wpływa na jej smak, a należy także dodać, że smak zależy nawet od takich drobnostek, jak naczynie w którym ją podajemy.


Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów nie tylko w naszym kraju, ale na całym świecie. Kawa dzieli się na różne gatunki, rodzaje, może zawierać dodatki takie jak cukier, mleko, lub bardziej egzotyczne, jak różnorodne syropy. To wszystko wpływa na jej smak, a należy także dodać, że smak zależy nawet od takich drobnostek, jak naczynie w którym ją podajemy. Napój ten pijemy z różnych powodów. Niektórzy cenią sobie mocne espresso, które postawi na nogi nawet najbardziej zaspaną osobę, podczas gdy inni piją kawę przede wszystkim dla jej smaku. Niezależnie od tego czy cenimy sobie smak czy działanie kofeiny, w każdej kawie znajdziemy jedno i drugie. Warto do tego dodać, że kawa mieści w sobie bogactwo witamin i minerałów. Jest to więc bardzo zdrowy napój, lecz nie można zapominać, że z piciem kawy należy stosować umiar, ponieważ podnosi ona ciśnienie i wypłukuje magnez z organizmu. Jeżeli zależy nam na tym, by kawa zawsze była świeża, powinniśmy wiedzieć jaką kupować i jak ją przechowywać.

Kawa może być rozpuszczalna, mielona, lub ziarnista. Ta ostatnia jest bez wątpienia najbardziej aromatyczna, oczywiście po zmieleniu. Miłośnicy kawy najczęściej wybierają ziarna, ponieważ mogą wziąć ich dowolną ilość, zmielić, zaparzyć, a przy następnej kawie powtórzyć tą czynność. W ten sposób kawa zawsze będzie świeża. W czym jednak powinno się ją przechowywać i czym się kierować podczas wyboru odpowiedniego pojemnika? Wiele osób używa do tego celu zwykłego, plastikowego pojemnika na żywność i nie ma w tym nic złego. Kawa w takim pojemniku zachowa świeżość przez pewien czas, lecz lepiej używać ich do kawy ziarnistej. Najlepszym pojemnikiem do przechowywania ziaren, są specjalne, wykonane z metalu, które nie przepuszczają światła, tak jak niektóre wykonane z plastiku. Dzięki temu, że ziarna są całe, nie trzeba się tak bardzo martwić o ich świeżość i wystarczy, że zostaną zamknięte w prostej, metalowej puszce. Samą puszkę lepiej trzymać w ciemnym i niezbyt ciepłym miejscu, takim jak szafka kuchenna. Nieco inaczej jest w przypadku kawy mielonej. Kupując już zmieloną, możemy zaobserwować, że ta lepszej jakości jest twarda, choć nie znajduje się w kartoniku. Dlaczego tak jest? To dlatego, że kawa pakowana jest w atmosferze ochronnej i wypompowane jest z niej całe powietrze, dlatego cała ilość zmielonej kawy jest bardzo zwarta i twarda. Przechowując kawę w pojemniku, powinniśmy stosować podobną zasadę, dlatego najlepsze do tego celu są pojemniki próżniowe. Po przesypaniu kawy do pojemnika, podłączamy niewielką pompkę za pomocą której wypompujemy powietrze. Dzięki temu kawa będzie świeża tak długo, jak długo będziemy ją przechowywać w takim pojemniku. Oczywiście kawa nie jest jedynym produktem, który możemy przechowywać w tego typu pojemniki, ponieważ doskonale sprawdzają się one do herbaty. Mimo wszystko to właśnie kawa posiada bardzo silny aromat, który może szybko ulecieć. Jeżeli zależy nam na tym by utrzymać go możliwie najdłużej, najlepszym pomysłem jest samodzielne mielenie ziaren kawy. Podczas mielenia również obowiązują zasady. Warto do tego celu używać młynków ręcznych i mielić kawę w drobnych partiach. Dlaczego ręczne są lepsze, ponieważ młynki elektryczne szybciej się nagrzewają, a wysoka temperatura działa niekorzystnie na aromat kawy. Należy pamiętać, że temperatura podwyższa się również za sprawą tarcia. Młynki elektryczne są dobrym wyborem jeżeli zamierzamy zmielić dużą ilość kawy. W tym przypadku proces potrwa znacznie dłużej w młynku ręcznym, a temperatura i tak się podniesie za sprawą tarcia, dlatego do większej ilości kawy lepiej sprawdzą się młynki elektryczne. Na sam aromat ma także grubość zmielonej kawy. Kupując już gotową, możemy zauważyć, że jest ona w formie pyłu. Jej smak jest znacznie lepszy jeśli zmielimy kawę samodzielnie i drobinki będą wielkości kryształków cukru, lub nieco od nich większe. Dobrym wyborem jest posiadanie kilku pojemników z kawą zmieloną w różnej konsystencji. Inaczej zmielona kawa sprawdzi się lepiej do espresso czy standardowej czarnej, znanej jako americano. Niezależnie od tego jaką kawę preferujemy, dbajmy o to by była zawsze świeża i przechowujmy ją w specjalnie dostosowanych do tego celu pojemnikach. Możemy używać także słoików, lecz pamiętajmy o tym by były dobrze zamknięte i aby nie były wystawione na działanie promieni słonecznych. Ma to duże znaczenie szczególnie latem, kiedy słoik może się nagrzać, po czym kawa znacznie straci na aromacie, co ma niekorzystny wpływ także na smak.

Kawa jest napojem, który dla wielu osób ma szczególne znaczenie. Jest pyszna, działa pobudzająca, a pita w umiarkowanych ilościach bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Kawa posiada bogactwo witamin oraz antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia i działają antynowotworowo. Kawa jest także doskonałym pretekstem do spotkań, a przy tej odpowiednio zaparzonej, rozmowy stają się przyjemniejsze. Dbajmy więc o to, aby była ona przechowywana w odpowiedni sposób, który zagwarantuje jej najwyższą jakość smaku i aromatu.

Przy współpracy z naczynia.olkusz.pl








Inne artykuły

Kiełki rzodkiewkiKiełki cebuliKiełki pszenicy

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


FocacciaStefanka - miodownikCiastka - marchewkowe wspomnienie jesieni

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania