Dżem owocowy - jak wybrać najlepszy?
Dżem owocowy - jak wybrać najlepszy?




Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Przygotowując je powinniśmy więc wybierać takie produkty, które dostarczą nam odpowiednią ilością energii. Pomysłów na proste i szybkie śniadania jest mnóstwo, jednym z nich są pożywne kanapki z dżemem.


Szczególnie dla dzieci

Maluchy często odmawiają jedzenia warzyw i owoców. Dżem owocowy to doskonały sposób, by przemycić nieco witamin do ich codziennego menu. Smaków do wyboru mamy mnóstwo, dlatego z pewnością znajdziemy taki, który przypadnie do gustu każdemu dziecku. Podczas zakupu dżemu w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Odnoszą się one oczywiście do składu tego produktu. Wybierajmy te, które zawierają więcej niż 80 gramów owoców na 100 g dżemu. Unikajmy za to wysokiej zawartości cukru i wszelkiego rodzaju niezdrowych słodzików. W żadnym wypadku nie kupujmy także produktu z zawartością gumy guar, która w dużych ilościach może powodować biegunki. Kierując się tymi zasadami, na pewno znajdziemy idealny dżem owocowy dla naszego malucha. Nie musimy się także martwić tym, co dziecko zjada w szkole lub przedszkolu. Dzięki jednemu z Rozporządzeń Ministra Zdrowia, w tych miejscach zakazane jest używanie dżemów z cukrem i innymi substancjami nadającymi słodki smak.

Samo zdrowie

Dżem z niską zawartością cukru świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie witamin i innych niezbędnych nam składników odżywczych. Co więcej, możemy go używać nawet w deserach. Doskonale sprawdzą się w ciasteczkach, czy gofrach. W zimie, gdy tęsknimy za smakiem owoców, dżem może okazać się strzałem w dziesiątkę. Oczywiście najlepiej byłoby przygotować go w lecie samemu, jeśli jednak brakuje nam czasu sięgajmy po dżemy owocowe ze sklepowych półek, mając jednak na uwadze jego skład.

Dżemy to doskonale uzupełnienie codziennej diety. Są smaczne, pożywne i zdrowe. W sklepach wybierajmy raczej te w szklanych opakowaniach, ponieważ najczęściej produkty pakowane w plastik zawierają dużo więcej niebezpiecznych dla nas konserwantów.









Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Barów mlecznych nieprzemijający urokKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Bułeczki z ziemniakamiSernik pod czekoladową kołderkąKetchup z cukiniiTorcik czekoladowy

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów