Jakie są najważniejsze czynniki wpływające na wzrost kiełków? |
Uprawa kiełków w warunkach domowych to świetny sposób na zapewnienie sobie stałego dostępu do świeżej i bardzo odżywczej żywności. Choć proces kiełkowania wydaje się prosty, istnieje kilka kluczowych czynników, które mają ogromny wpływ na jakość i tempo wzrostu kiełków.
Oto najważniejsze z nich:
Temperatura:
Optymalna temperatura wzrostu to 18-22°C. Niska temperatura spowalnia wzrost kiełków, wysoka natomiast przyspiesza, lecz również sprzyja rozwojowi pleśni/gniciu. Podczas letnich upałów zalecane jest dodatkowe płukanie kiełków w ciągu dnia. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, podczas dnia kiełki można wstawić do lodówki.
Wilgoć:
Nasiona należy płukać czystą, letnią wodą 2 razy dziennie w odstępie ok. 12 h. Po wypłukaniu kiełków dokładnie odsączamy nadmiar wody. Zbyt duża wilgotność powoduje powstawanie pleśni.
Dostęp powietrza
Wentylacja ma ogromne znaczenie. Brak przepływu powietrza powoduje rozwój pleśni.
Dlatego:
- słoiki do kiełkowania powinny być ustawione pod kątem do odciekania wody,
- kiełki nie mogą leżeć w wilgoci,
- należy je regularnie płukać (np. 2 razy dziennie).
Światło:
W początkowym okresie rozwoju (1-3 dni), kiedy ziarna wypuszczają korzonki, kiełki w ogóle nie potrzebują światła słonecznego. Nasiona soczewicy, soi, słonecznika oraz wszelkich odmian fasoli możemy z powodzeniem kiełkować przy ograniczonym dostępie światła, np. w woreczku. Kiełki uzyskane w ten sposób są łagodniejsze w smaku.
Przy mikroliściach, np. w kiełkach słonecznika czy groszku), warto przenieść je do jasnego miejsca, co zwiększy zawartość chlorofilu i składników odżywczych.
Zielone kiełki najlepiej rozwijają się w umiarkowanie nasłonecznionym miejscu. Nie należy wystawiać hodowli na bezpośrednie słońce ze względu na zbyt wysoki wzrost temperatury.
Czas kiełkowania i namaczania
Czas kiełkowania zależy od gatunku nasion.
Oto kilka przykładów:
- rzodkiewka, brokuł, lucerna - ok. 3-5 dni,
- soczewica, fasola mung, ciecierzyca - 4-6 dni,
- słonecznik, groch - 6-9 dni (mikroliście).
Zbyt długie przetrzymywanie kiełków może prowadzić do utraty świeżości, łykowatości i pleśni.
Jakość nasion
Najważniejszy punkt wyjścia. Nasiona przeznaczone do kiełkowania muszą być:
- niełuskane,
- niepoddane obróbce termicznej (np. prażeniu),
- wolne od chemicznych środków ochrony roślin.
Dobrze, jeśli pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Niektóre nasiona dostępne w sklepach spożywczych nie nadają się do kiełkowania właśnie z powodu obróbki lub konserwacji.
Czystość i higiena
Wszystkie naczynia, sitka i ręce powinny być czyste. Kiełki są bardzo wrażliwe na drobnoustroje, dlatego warto:
- dokładnie myć pojemniki przed i po uprawie,
- unikać dotykania kiełków rękami,
- nie przechowywać ich zbyt długo w cieple.
kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów