Jakie są najważniejsze czynniki wpływające na wzrost kiełków?
Jakie są najważniejsze czynniki wpływające na wzrost kiełków?


Uprawa kiełków w warunkach domowych to świetny sposób na zapewnienie sobie stałego dostępu do świeżej i bardzo odżywczej żywności. Choć proces kiełkowania wydaje się prosty, istnieje kilka kluczowych czynników, które mają ogromny wpływ na jakość i tempo wzrostu kiełków. Oto najważniejsze z nich:


Temperatura:

Optymalna temperatura wzrostu to 18-22°C. Niska temperatura spowalnia wzrost kiełków, wysoka natomiast przyspiesza, lecz również sprzyja rozwojowi pleśni/gniciu. Podczas letnich upałów zalecane jest dodatkowe płukanie kiełków w ciągu dnia. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, podczas dnia kiełki można wstawić do lodówki.

Wilgoć:

Nasiona należy płukać czystą, letnią wodą 2 razy dziennie w odstępie ok. 12 h. Po wypłukaniu kiełków dokładnie odsączamy nadmiar wody. Zbyt duża wilgotność powoduje powstawanie pleśni.

Dostęp powietrza

Wentylacja ma ogromne znaczenie. Brak przepływu powietrza powoduje rozwój pleśni.
Dlatego: - słoiki do kiełkowania powinny być ustawione pod kątem do odciekania wody, - kiełki nie mogą leżeć w wilgoci, - należy je regularnie płukać (np. 2 razy dziennie).

Światło:

W początkowym okresie rozwoju (1-3 dni), kiedy ziarna wypuszczają korzonki, kiełki w ogóle nie potrzebują światła słonecznego. Nasiona soczewicy, soi, słonecznika oraz wszelkich odmian fasoli możemy z powodzeniem kiełkować przy ograniczonym dostępie światła, np. w woreczku. Kiełki uzyskane w ten sposób są łagodniejsze w smaku. Przy mikroliściach, np. w kiełkach słonecznika czy groszku), warto przenieść je do jasnego miejsca, co zwiększy zawartość chlorofilu i składników odżywczych. Zielone kiełki najlepiej rozwijają się w umiarkowanie nasłonecznionym miejscu. Nie należy wystawiać hodowli na bezpośrednie słońce ze względu na zbyt wysoki wzrost temperatury.

Czas kiełkowania i namaczania

Czas kiełkowania zależy od gatunku nasion. Oto kilka przykładów: - rzodkiewka, brokuł, lucerna - ok. 3-5 dni, - soczewica, fasola mung, ciecierzyca - 4-6 dni, - słonecznik, groch - 6-9 dni (mikroliście).
Zbyt długie przetrzymywanie kiełków może prowadzić do utraty świeżości, łykowatości i pleśni.


Jakość nasion


Najważniejszy punkt wyjścia. Nasiona przeznaczone do kiełkowania muszą być:
- niełuskane,
- niepoddane obróbce termicznej (np. prażeniu),
- wolne od chemicznych środków ochrony roślin.

Dobrze, jeśli pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Niektóre nasiona dostępne w sklepach spożywczych nie nadają się do kiełkowania właśnie z powodu obróbki lub konserwacji.

Czystość i higiena


Wszystkie naczynia, sitka i ręce powinny być czyste. Kiełki są bardzo wrażliwe na drobnoustroje, dlatego warto:
- dokładnie myć pojemniki przed i po uprawie,
- unikać dotykania kiełków rękami,
- nie przechowywać ich zbyt długo w cieple.






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 6 )


Ryba po grecku - inaczej Paszteciki Kawa mielona w Thermomix Bułeczki z ziemniakami

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów