Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka


Pigwa to roślina pochodząca z Azji Mniejszej, prawdopodobnie z Kaukazu. W Starożytności rosła także na Krecie. Z Grecji pigwa przywędrowała do Rzymu, była tam znana pod nazwą Cotonea. Tak z biegiem czasu pigwa rozprzestrzeniła się na Europę. Dla lubiących ciekawostki dodam, że pigwa była tym słynnym "złotym jabłkiem", którym Parys nagrodził Afrodytę.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Pigwa zwyczajna (Cydonia oblonga) ma wiele odmian, które różnią się od siebie m.in. wielkością owoców. Owoce pigwy należą do tej samej rodziny różowatych co jabłka. Pigwa jednak można powiedzieć, że jest gatunkiem amatorskim - świadczy o tym wielkość produkcji. Popularnym jabłkom, nigdy nie dorówna, choć jej owoce mają bardzo dużą wartość odżywczą. Rocznie na świecie produkuje się około 350 tysięcy ton jej owoców - najwięcej w Turcji, Chinach i Iranie. W Polsce pigwa nie jest aż tak popularna, chociaż jej wartość w naszych oczach rośnie, szczególnie wtedy gdy okazuje się, że z jej pomocą pozbyliśmy się kataru czy przeziębienia.

Dojrzałe owoce pigwy są niezwykle aromatyczne, mają w sobie coś z pomarańczy i ananasa. Na specyficzny aromat owoców pigwy składają się 82 różne związki wśród których są: estry, aldehydy, ketony, terpeny no i alkohole.. A skoro już o nich mowa pigwóweczka palce lizać! Ale o tym później. Na początek sprawdźmy jakie jeszcze cenne związki i witaminy ma w sobie pigwa.

Właściwości pigwy

Pigwę warto polubić ze względu na jej właściwości i zawartość witamin. W medycynie chińskiej kora tej rośliny jest do tej pory wykorzystywana jest do dezynfekcji wrzodziejących i trudno gojących się ran. Z łupin nasion, poprzez moczenie lub gotowanie ekstrahuje się wyciąg o galaretowatej konsystencji, który jest doskonały do smarowania gardła lub oczu.

Pigwa zawiera:

- Żelazo, które chroni organizm przed niedokrwistością
- Wapń, który jest podstawowym budulcem kości
- Magnez, który wpływa na działanie układu mięśniowego
- Potas, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego
- Błonnik, który wpływa pozytywnie na przemianę materii i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Owoce pigwy działają:

- bakteriobójczo
- wspomagająco w leczeniu przeziębienia, - niestrawności żołądka czy jelit
- wspomagająco na wątrobę
- pobudzająco na apetyt u niejadka


Warto też wspomnieć, że pigwa obniża poziom cukru we krwi i reguluje cholesterol.


Duża zawartość pektyn w pigwie powoduje, że z jej owoców można robić doskonałe galaretki, dżemy, konfitury, wina i nalewki. Niestety pigwa nie nadaje się do spożywania na surowo, trzeba ją przetworzyć. Był taki czas, że kompoty gruszkowo-pigwowe były hitem. Dziś większą popularnością cieszą się nalewki pigwowe. Staliśmy się bardziej leniwi? Być może. Do zrobienia kompotu trzeba się trochę przyłożyć i odpowiednio przygotować owoce, nalewkę pigwową robi się błyskawicznie. Chociaż z Termomiksem i nalewka i kompot właściwie robią się same.

Pigwowe ciekawostki:

- pigwę należy zbierać ostrożnie, chociaż jej owoce są twarde pigwa jest bardzo podatna na uszkodzenia, uszkodzenie owoców podczas zbioru może spowodować szybkie gnicie

- pigwę przechowujemy z dala od innych owoców ponieważ wytwarza etylen - substancję odpowiedzialną za szybsze dojrzewanie, która nie ma dobrego wpływu na inne owoce

- syrop z pigwy kiedyś był najlepszym lekarstwem na ból gardła i biegunkę
przetwory z pigwy mogą być spożywane przez każdego nawet przez małe dzieci, matki karmiące i kobiety w ciąży (oczywiście z wyłączeniem nalewek i wina!)

- w przeszłości wykorzystywano aromatyczne owoce pigwy do odświeżania powietrza

- niektóre źródła podają pigwę jako cudowną roślinę, którą warto stosować w leczeniu chorób cywilizacyjnych w tym astmy, chorób serca, chorób nowotworowych czy np. chorób starczych tj. Alzheimer

Przepisy z pigwą


- dżem i sok z pigwy







Inne artykuły - ( 5 )

Władza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Świat poduszekSzampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Chleb weselny (Thermomix) Chlebek ziołowy Koktajl z żurawiną Ciasteczka bankietowe

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów