przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy
WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.
Zobacz też:



Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania


Klasycznie - wszystkie "strączkowe" namaczamy przed gotowaniem. Soczewica czerwona jest wyjątkiem od tej zasady. Można przygotować ją naprawdę bardzo szybko i nie trzeba pozostawiać jej na noc w wodzie. Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciecierzycy, fasoli, czy soi - soczewica wymaga znacznie krótszego czasu obróbki termicznej.




Czerwona soczewica gotuje się najszybciej i w dodatku jest jedną z najbardziej lekkostrawnych z rodziny warzyw strączkowych. Zielona i brązowa z kolei to odmiany najbogatsze w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. My jednak bliżej przyjrzymy się czerwonej.

Jak ugotować soczewicę czerwoną krok po kroku?

Krok pierwszy
Przepłucz ją dokładnie, najlepiej kilka razy w zimnej wodzie. Usuń podczas przepłukiwania niechciane elementy jak: zepsute ziarna lub kamyczki, które trafiają się w opakowaniach.

Krok drugi
Wypłukaną soczewicę przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Warto dodać też czosnek, który bardzo dobrze się komponuje z soczewicą a przy okazji zapobiega wzdęciom. Doprowadzamy do wrzenia.

Krok trzeci
Zmniejszamy ogień, tak aby tylko delikatnie się gotowała i gotujemy pod przykryciem. Uwaga soczewica potroi swoją objętość. Jeżeli okaże się, że jest za mało wody - uzupełniamy wodę.

Orientacyjny czas gotowania:
- soczewica czerwona 15 minut
- soczewica żółta i zielona 20 minut
- soczewica brązowa: nawet 35 minut

Podczas gotowania całych ziaren soczewice pękają na połówki. To naturalny objaw, nic czym powinniśmy się martwić. Jeżeli dysponujesz połówkami ziaren soczewicy weź małą poprawkę na czas gotowania - czas może skrócić się nawet o połowę.

Jak poznać, że soczewica jest ugotowana?
Gotowa soczewica będzie miękka i bardzo łatwo rozgnieciesz ją pod widelcem. Warto jednak sprawdzać stan gotowości soczewicy, aby nie dopuścić do jej rozgotowania. Rozgotowana straci sporo wartości odżywczych i zdecydowanie straci na wyglądzie.

Rodzi się pytanie. Kiedy dodać sól?
Najlepiej dodać ją pod koniec gotowania, a niektóre przepisy podają nawet, aby dodać ją już po ugotowaniu.

Ostatni krok...
Wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.

Jak ugotować czerwoną soczewicę w Thermomix


Do koszyczka wrzucamy dobrze przepłukaną soczewicę (maksymalnie 250g, soczewica po ugotowaniu potroi swoją objętość), koszyczek umieszczamy w naczyniu miksującym. Zalewamy wodą 1cm nad powierzchnię soczewicy i gotujemy 18-19 min | 95 stopni C | obr. 2,5.


Czym przyprawiać soczewicę?
Doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, a najlepszą kompozycję smakową uzyskasz stosując wszelkie indyjskie mieszanki przyprawowe.
Razem z solą pod koniec gotowania można dodać do soczewicy: kolendrę, curry, kumin, paprykę chili lub kardamon. Świetnie z soczewicą połączy się mleko kokosowe, a odrobina soku z limonki pogłębi jej smak. Ciekawą kompozycję smakową uzyskasz również gdy dodasz grzyby i niewielką ilość brązowego cukru.

Soczewica to świetny dodatek do drugich dań, w których towarzyszą rybie, mięsom i wegetariańskim posiłkom. Zupełnie tak jak w praktyce stosujemy ryż czy kaszę.

Na zimno - niezastąpiony składnik wielu sałatek.

Ugotowaną i wystudzoną można śmiało przechowywać przez kolejne 2-3 dni w lodówce, szczelnie przykrytą aby nie łapała obcych zapachów. Celowo więc można ugotować jej więcej i używać do kolejnych dań przez 2-3 dni.

Pisząc o soczewicy nie sposób nie wspomnieć o niej, jako rewelacyjnym składniku zup jednogarnkowych.
Znajdziecie wiele indyjskich przepisów z użyciem soczewicy.

Czy to wszystko? Nie!
Ugotowaną i przestudzoną soczewicę można śmiało zmiksować. Otrzymamy doskonałą pastę, którą stosować można jako bazę smarowideł, kremów do kanapek. Świetnie sprawdzi się w roli bazy do dipów lub jako uzupełnienie wartościowych koktajli.

W dowolnej formie ugotowaną soczewicę wykorzystasz też jako składnik farszów, pasztetów lub kotletów. Często wegańska i wegetariańska kuchnia sięga po ten cenny składnik w swoich przepisach, bo dobrze przyrządzona jest bardzo zdrowa.

Odpowiednie ziarna np. soczewicy czerwonej świetnie nadają się też na kiełki
Zobacz jak kiełkować nasiona soczewicy czerwonej







Inne artykuły

Jak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowaMusli na zdrowie

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Torcik czekoladowyPierniczkiChałka - czarująca słodka buła

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania