przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki pszenicy - zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, obfitują w żelazo, miedź i witaminę E, dlatego wykorzystywane są do produkcji maseczek i kremów. Poprawiają trawienie. Polecane dla osób zmęczonych i poddanych dużemu codziennemu stresowi.
Zobacz też:



Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego
Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego




Wiosną przyroda szaleje i kto tylko może zakochuje się w kim lub w czym się da. Prawdziwi koneserzy wiosny są od lat zakochani bezgranicznie i niezmiennie w pewnej niezwykłej roślinie, która wiosną pojawia się w ogrodach jako jedna z pierwszych. Smakuje jak owoc i głównie do deserów się ją wykorzystuje, ale botanicznie rzecz ujmując jest rabarbar, bo o nim będzie mowa, byliną zaliczaną do warzyw.





Leczy i smakuje


Właściwości lecznicze rabarbaru, czyli rzewienia przez wieki wykorzystywała medycyna ludowa. Dzisiaj farmaceuci stosują wyciągi z korzenia rzewienia lekarskiego do produkcji środków przeczyszczających. W medycynie chińskiej od niemal pięciu tysięcy lat docenia się działanie przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe rośliny.


Rabarbar zawiera znaczne ilości witaminy C oraz witamin A, E, K, B6, ryboflawiny, tiaminy, niacyny i kwasu foliowego oraz minerałów: wapnia, magnezu, sodu, cynku, potasu, żelaza.


Naukowcy wyizolowali z upieczonego rabarbaru rapontygeninę - polifenol, który hamuje podział i rozrost komórek nowotworowych. Powiedzenie, że ciasto z rabarbarem wybitnie smakuje, to za mało - ono leczy i chroni przed nowotworami! A zapach, jaki unosi się z tego leku umieszczonego w piekarniku, drażni nosy sąsiadów w całej kamienicy i wszyscy nam zazdroszczą popołudniowej kawy.
Rabarbar nie uczula - przeciwnie działa antyalergicznie oraz wspomaga układ krążenia. Potrawy zawierające rabarbar zaleca się przy niedoborach estrogenów, w okresie klimakterium, przy rozroście gruczołu krokowego u mężczyzn, jako lek na trądzik młodzieńczy.


Nie powinni jeść rabarbarowych przysmaków chorzy cierpiący na schorzenia nerek oraz reumatyzm. Oczywiście, niewielki kawałek ciasta nie zaszkodzi na pewno nikomu - tylko znaczne ilości rabarbaru surowego są dla niektórych ludzi zakazanym owocem, a raczej warzywem.


Z czym to jeść


Rabarbar to rzadki przykład warzywa, gdzie z całej rośliny o dość pokaźnych rozmiarach do jedzenia nadają się ogonki liściowe. Mają kolor od zielonego przez różowy do ciemnego malinowego - wraz ze zmianą zabarwienia wzrasta zawartość cukrów w roślinie.


Do spożycia używa się roślin młodych zrywanych w maju i czerwcu. Później ogonki liściowe stają się łykowate i gorzkie. Aby móc cieszyć się smakiem rabarbaru przez cały rok można przygotować przetwory albo zamrozić laski rabarbarowe obrane i pocięte na kawałki.


Klasyką rabarbarową jest kompot - orzeźwiający i gaszący pragnienie lepiej, niż inne napoje. Z racji znacznej zawartości kwasu zarówno kompot, jak sorbety, kisiele, galaretki czy ciasta wymagają użycia sporej ilości substancji słodzących.


Nie wszyscy znają smak rabarbaru w konfiguracji z potrawami wytrawnymi. Sos lub pianka przygotowane na bazie tego warzywa zwykły, nudny kawałek mięsa zamieniają w danie niezwykłe i wykwintne. Wystarczy kilka kawałków rabarbaru podsmażonych na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem miodu, aby uzyskać spektakularny smak - słodki, kwaśny... rabarbarowy!







Inne artykuły

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Wielkanocna rolada schabowaTarta budyniowa z owocami (Thermomix)

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów