Podhalański charakter
Podhalański charakter




Wiele regionów w naszym kraju, dzięki specyficznemu położeniu, bądź bogatej historii społeczności wykształciło własne tradycje i zwyczaje. Przez niełatwe warunki życia codziennego oraz słabą sytuację polityczno-gospodarczą, zdecydowanie najbardziej wyjątkowe pod tym względem może się nam wydawać Podhale.




Jeden z najczęściej wybieranych punktów na wakacje posiada bogate zasoby kulturalne, przodkowie dzisiejszych mieszkańców stworzyli jedyne w swoim rodzaju miejsce. Zakopane zasłynęło na cały kraj, kiedy zmęczeni dekadentyzmem Młodopolscy artyści zafascynowali się witalnością i krzepą tamtejszych górali. Poza terytorium Tatrzańskiego Parku Narodowego, podziwiać można także unikalne wyroby regionalne.


Ogólna bieda i zacofanie panujące na południu Polski przed kilkudziesięciu laty, spowodowane były m.in. warunkami przyrodniczymi. Długie i mroźne zimy w połączeniu z mało żyznymi glebami, a właściwie ze skałą, wcale nie pomagały góralom w uprawie roślin. Ich zajęciem pomagającym przeżyć w tych warunkach było pasterstwo. Nawet teraz cyklicznie odbywa się wielkie święto, podkreślające moment, kiedy bacowie sprowadzali przed zimą owce z hal. Dzięki tym warunkom (a może "przez te warunki"?) ludzie byli zmuszeni, by wykonywać produkty naturalne. O ile wielu ludzi żałuje, że nie mogło podśpiewywać do muzyki Sabały i spacerować Krupówkami z Chałubińskim, bądź płacze nad powoli umierającym nastrojem podgórskiego kurortu, to każdy może poczuć namiastkę dawnych czasów przez serki góralskie.


Prawdziwy oscypek (oczywiście o nim tu mowa) robiony jest na bacówce z mleka owczego i krowiego. Nazwa pochodzi od specjalnej, drewnianej foremki - "oscypiorki". Najlepiej podobno smakuje na Rusinowej Polanie, tuż powyżej Sanktuarium Matki Boskiej Królowej Tatr. Serwowany jest z "Zyntycą". Konsumpcja tradycyjnego, góralskiego sera podczas rozkoszowania się piękną panoramą Tatr w pełnym słońcu, to dla wielu mieszkających na południu ludzi coniedzielny zwyczaj. Pozwala on na chwilę kontemplacji, na zamyślenie o tak biednym materialnie, ale bogatym kulturowo, architektonicznie i duchowo Podhalu.
Najpiękniejsze jest, że ta góralska krew wciąż płynie w żyłach młodych ludzi, którzy dbają i pielęgnują tradycję swojego regionu.







Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitDla kogo dieta pudełkowa?W jaki sposób wybrać najlepsze musli?Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Ketchup z cukiniiChlebek ziołowyTagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowymSernik z musem piernikowym

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów