przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:



Podhalański charakter
Podhalański charakter




Wiele regionów w naszym kraju, dzięki specyficznemu położeniu, bądź bogatej historii społeczności wykształciło własne tradycje i zwyczaje. Przez niełatwe warunki życia codziennego oraz słabą sytuację polityczno-gospodarczą, zdecydowanie najbardziej wyjątkowe pod tym względem może się nam wydawać Podhale.




Jeden z najczęściej wybieranych punktów na wakacje posiada bogate zasoby kulturalne, przodkowie dzisiejszych mieszkańców stworzyli jedyne w swoim rodzaju miejsce. Zakopane zasłynęło na cały kraj, kiedy zmęczeni dekadentyzmem Młodopolscy artyści zafascynowali się witalnością i krzepą tamtejszych górali. Poza terytorium Tatrzańskiego Parku Narodowego, podziwiać można także unikalne wyroby regionalne.


Ogólna bieda i zacofanie panujące na południu Polski przed kilkudziesięciu laty, spowodowane były m.in. warunkami przyrodniczymi. Długie i mroźne zimy w połączeniu z mało żyznymi glebami, a właściwie ze skałą, wcale nie pomagały góralom w uprawie roślin. Ich zajęciem pomagającym przeżyć w tych warunkach było pasterstwo. Nawet teraz cyklicznie odbywa się wielkie święto, podkreślające moment, kiedy bacowie sprowadzali przed zimą owce z hal. Dzięki tym warunkom (a może "przez te warunki"?) ludzie byli zmuszeni, by wykonywać produkty naturalne. O ile wielu ludzi żałuje, że nie mogło podśpiewywać do muzyki Sabały i spacerować Krupówkami z Chałubińskim, bądź płacze nad powoli umierającym nastrojem podgórskiego kurortu, to każdy może poczuć namiastkę dawnych czasów przez serki góralskie.


Prawdziwy oscypek (oczywiście o nim tu mowa) robiony jest na bacówce z mleka owczego i krowiego. Nazwa pochodzi od specjalnej, drewnianej foremki - "oscypiorki". Najlepiej podobno smakuje na Rusinowej Polanie, tuż powyżej Sanktuarium Matki Boskiej Królowej Tatr. Serwowany jest z "Zyntycą". Konsumpcja tradycyjnego, góralskiego sera podczas rozkoszowania się piękną panoramą Tatr w pełnym słońcu, to dla wielu mieszkających na południu ludzi coniedzielny zwyczaj. Pozwala on na chwilę kontemplacji, na zamyślenie o tak biednym materialnie, ale bogatym kulturowo, architektonicznie i duchowo Podhalu.
Najpiękniejsze jest, że ta góralska krew wciąż płynie w żyłach młodych ludzi, którzy dbają i pielęgnują tradycję swojego regionu.







Inne artykuły

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plPomysł na świąteczną dekorację ...

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanemJego wysokość czekoladowo-cukiniowyPierniczki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów