przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki brokułów zawierają więcej przeciwutleniaczy niż same brokuły.

Już dość dawno odkryto w kiełkach brokułów wysoką koncentrację silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Znajduje się on też w dojrzałych brokułach, ale jest go od 10 do 100 razy mniej niż w kiełkach. Związek ten ma działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tego cennego flawonoidu.
Zobacz też:



Barów mlecznych nieprzemijający urok
Barów mlecznych nieprzemijający urok




Nazywały się różnie: Maciuś, Akademicki, Targowy, Studencki, Popularny. Nie różniły się specjalnie wyglądem i wyposażeniem a ich wspólną cechą była różnorodność oferty oraz niskie ceny. Gdy teraz Internet zalewają memy z hasłem "Kiedyś było jakoś fajniej" chciałoby się krzyknąć: Kiedyś było fajnie, bo były bary mleczne!


Polska specjalność

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego stulecia korespondenci gazet i telewizji zachodnich opisywali polskie społemowskie bary mleczne jako charakterystyczny dla ludności naszego kraju sposób żywienia zbiorowego.



Za kasą i w bufecie królowały panie w białych fartuchach, z koronkową opaską na wytapirowanym koku i błękitnym cieniem na powiekach. Gdy w sklepach coraz częściej haki i półki świeciły pustkami, w barach mlecznych życie towarzyskie kwitło, a wybór potraw był imponujący i zupełnie niewspółmierny z problemami gospodarki narodowej.
W barach mlecznych było tanio, bo państwo dotowało funkcjonowanie tych placówek. Nawet obecnie można skorzystać z dotacji państwowej, ale dość problematyczny fakt różnego interpretowania przepisów o dotacjach przez właścicieli punktów gastronomicznych i służby skarbowe sprawia, że coraz mniej placówek z dotacji publicznych korzysta. Nie mniej idea pozostaje bez zmian: ma być szybko, dużo i tanio. Bar ma nieodmiennie działać na zasadzie: mówisz ? masz! Nie czeka się tu na przygotowanie posiłku, bo ten jest gotowy w podgrzewanych bemarach i czeka na klienta. Klient płaci, pani bufetowa nakłada porcje na talerze. Każdy sam niesie swój obiad do stolika a następnie oddaje naczynia do okienka z napisem: "Zwrot naczyń. Dziękujemy."


Wspominani wyżej zachodni dziennikarze sami najczęściej byli klientami barów mlecznych. Jednak najliczniejszą grupę klientów stanowili studenci oraz emeryci i ludzie bezdomni.

Jak duże znaczenie dla tamtego okresu miał bar PPS Społem świadczy umieszczenie go w kultowym filmie ?Miś? Stanisława Barei. Choć jest to film fabularny, to wszyscy wiemy, że fabułę napisało samo życie.

Smaczny, jak z baru mlecznego


Mniemanie, że jedzenie barowe jest gorszej jakości jest tak samo nieprawdziwe jak i krzywdzące. Smak potraw serwowanych w barach był najbliższy smakom obiadów i deserów domowych. Tak jest nadal ? w wielu polskich miastach dwudaniowy obiad z kompotem (koniecznie!) można zjeść za 10 złotych! I w dodatku będzie to obiad mięsny.

Pierogi ruskie albo leniwe, pyzy, śliwkowe knedle z masełkiem, naleśniki, kopytka, kluski śląskie czy kładzione, poznańskie parowańce z sosem, krokiety i łazanki lubią niemal wszyscy, ale rzadko takie potrawy samodzielnie przygotowujemy w domu.

Powód jest prozaiczny: brak czasu.


No chyba, że ma się dobry przepis i nowoczesne urządzenie, które wspomoże albo w znacznej mierze zastąpi nas przy przygotowywaniu potrawy. Warto spróbować, aby sprawić sobie i rodzinie taką przyjemność, która będzie efektem sentymentalnej podróży do smaków młodości.








Inne artykuły

Mam Thermomix - co dalej? Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Tortilla - pełnoziarnistaChrzanowo-jajeczny sos do kanapekKlasyczne brownie z orzechami

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów