Makaron jajeczny - zastosowanie i wartości odżywcze
Makaron jajeczny - zastosowanie i wartości odżywcze




Makaron jajeczny to jeden z bardziej popularnych makaronów goszczących na polskich stołach.




Makaron jajeczny to jeden z bardziej popularnych makaronów goszczących na polskich stołach. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą jego składu są jajka, a do jego wykonania wykorzystuje się mąkę pszenną. Makaron jajeczny cechuje się złotawym kolorem, a w sklepach można nabyć go najczęściej w suszonej formie. Jednak w niektórych miejscach sprzedawany jest też świeży makaron, którego cena uzależniona jest od zakupionej ilości. Jeśli chodzi o grubość tego rodzaju makaronu, to jest ona różna i zależna od wytwórcy. Na rynku dostępnych jest wiele jego postaci, przykładowo Firma Czanieckie makarony w ofercie posiada aż 40 rodzajów makaronu - od cieniutkich niteczek po szerokie paski wyglądem przypominające sznurówki, a także makarony w wielu innych kształtach, jak na przykład kokardki, muszelki czy tak zwane kolanka.


Pierwszy makaron jajeczny pojawił się w Kantonie przeszło czterysta lat temu i do dnia dzisiejszego przez wiele osób uważany jest za najsmaczniejszy. Jednak poza wyśmienitym smakiem posiada on również szereg wartości odżywczych i szerokie zastosowanie. Jakie? O tym poniżej.



Zastosowanie


Jak już zostało na wstępie wspomniane, makaron jajeczny posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Poza zupami, w których króluje jako niezastąpiony dodatek, nierzadko dodaje się go również do wielu różnego rodzaju sosów. A ze względu na to, że smak makaronu jest delikatny, świetnie komponuje się również ze słodkimi daniami. Jednak, aby był dla danej potrawy naprawdę wyśmienitym uzupełnieniem, musi zostać odpowiednio przygotowany. Najważniejsze, aby był dostatecznie miękki, a jego konsystencja została zachowana mimo gotowania czy smażenia. Nie bez znaczenia jest również kształt makaronu. Rozgotowany traci swoją sprężystość i wygląda mało apetycznie. Dlatego zanim przystąpimy do jego przyrządzenia, warto wcześniej zapoznać się z instrukcją widniejącą na opakowaniu. Na szczęście gotowanie makaronu jajecznego jest naprawdę łatwe i nikomu nie powinno przysparzać trudności.



Wartości odżywcze


Makaron jajeczny to doskonałe źródło tiaminy oraz niacyny. Produkt ten zawiera również wiele cennego dla ludzkiego organizmu błonnika. Inne wartościowe składniki, jakie występują w tego rodzaju makaronie to przede wszystkim:



  • białko;

  • żelazo;

  • magnez;

  • cynk.



Ugotowany makaron jajeczny to źródło węglowodanów, które mają istotny wpływ na zdrowie człowieka i powinny być podstawowym elementem jego diety, ponieważ to właśnie one dostarczają organizmowi energii, pozwalając mu podejmować różnego rodzaju aktywności i utrzymywać odpowiednią temperaturę ciała.


Należy również dodać, że jako jedną z zalet wspomnianego makaronu jest mała ilość zawartego w nim sodu.







Inne artykuły - ( 6 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaKiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)Domowy serek a'la ricotta

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów