Czy wszystkie kiełki można spożywać na surowo?
Czy wszystkie kiełki można spożywać na surowo?


Małe kiełki zielone spożywamy tylko w postaci surowej. Do grupy tej należą min. kiełki lucerny, koniczyny, rzodkiewki, kapusty, brokuła, cebuli, a także słonecznika.


Jeżeli spożywamy regularnie i w dużych ilościach kiełki soczewicy, fasoli mung i adzuki należy je przed zjedzeniem poddusić. Mniejsze ilości tych kiełków możemy jeść na surowo. Do kiełków, które wymagają gotowania zaliczamy kiełki soi, garbanzo (ciecierzycy), pszenicy, kukurydzy, groszku, a także większe odmiany fasoli. Proces kiełkowania skraca czas gotowania tych nasion.







Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>








kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Pierniczki Digestive, Graham crackers Ananasowo-malinowa chmurka Wielkanocny torcik - Marysieńka

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów