Czy wszystkie kiełki można spożywać na surowo? |
Małe kiełki zielone spożywamy tylko w postaci surowej. Do grupy tej należą min. kiełki lucerny, koniczyny, rzodkiewki, kapusty, brokuła, cebuli, a także słonecznika.
Jeżeli spożywamy regularnie i w dużych ilościach kiełki soczewicy, fasoli mung i adzuki należy je przed zjedzeniem poddusić. Mniejsze ilości tych kiełków możemy jeść na surowo.
Do kiełków, które wymagają gotowania zaliczamy kiełki soi, garbanzo (ciecierzycy), pszenicy, kukurydzy, groszku, a także większe odmiany fasoli. Proces kiełkowania skraca czas gotowania tych nasion.
Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>
kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów