Trochę o keksie, trochę o seksie
Trochę o keksie, trochę o seksie




Jedna mała literówka, a potrafi tyle zmienić? Nie do końca. Właściwie znaczenie keksu i seksu jest bardzo zbliżone - w obu przypadkach mowa o rozkoszy dla zmysłów, ciała lub bardzo wybrednego podniebienia.


Historia

Historia keksu jest znana już od starożytnego Rzymu. W zachowanych przepisach czytamy dziś, że było to ciasto pieczone z mąki jęczmiennej, do którego dodawano owoce granatowca, rodzynki i orzeszki piniowe. W średniowieczu, oprócz owoców, któraś z gospodyń domowych wpadła na świetny pomysł, żeby dodać do ciasta miód. Dzisiaj ojczyzną keksu jest Anglia. Brytyjczycy obficie podlewają keks alkoholem (pijany keks angielski), whisky, brandy albo burbonem. Dla dzieci podawana jest wersja keksu z herbatą zamiast alkoholu. To odświętne ciasto na angielskie Boże Narodzenie. W Polsce, obok piernika staropolskiego, Niemczech, Kanadzie - keks związany jest nierozerwalnie z Gwiazdką. Natomiast w Australii i Bułgarii jest ciastem popularnym przez okrągły rok.

Cwibak

Znamy go też pod inną nazwą, pochodzącą z języka niemieckiego - cwibak (lub zwibak), w tłumaczeniu "dwukrotnie pieczony". Dawniej upieczone, wyjęte z piekarnika ciasto, przekładano bakaliami i ponownie wkładano do pieca.
Cwibak nie zawiera w sobie grama tłuszczu ani proszku do pieczenia. Przedwojenny cwibak wyglądem całkowicie przypomina keks, jednak w smaku zupełnie od siebie się różnią.

Rada

- Tradycyjnie keks pieczemy w prostokątnych foremkach, których najbardziej popularny, standardowy wymiar wynosi 25 cm. Nie ma znaczenia, czy są metalowe, silikonowe, czy teflonowe.
- Keks, aromatyczne i kojarzące się ze świętami ciasto, nie wymaga od swojego twórcy specjalnych umiejętności. Możemy je przygotować bez używania miksera. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie wskazane jest zbyt intensywne mieszanie ciasta.
- By keks nie opadł, trzeba pozostawić go, po wyjęciu z piekarnika, w foremce na dobrych kilkanaście minut, potem wyjąć z foremki, owinąć w ściereczkę, włożyć do plastikowego woreczka i wstawić w chłodne miejsce na kilka dni, żeby ciasto mogło dojrzeć.
- Zdecydowanie podniesie smak keksu uprażenie pestek i orzechów na suchej patelni i namoczenie rodzynek w rumie.
- Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, dobrze będzie przed wrzuceniem do masy, oprószyć je mąką.
- Po upieczeniu keks możemy przechowywać nawet kilka tygodni.
- Ciasto smakuje najlepiej 3 - 4 dni po upieczeniu.

Zalety

Jeden kawałek keksu zawiera około 200 kalorii. Porównując go z innymi ciastami, wypada bardzo dobrze. Dla przykładu: kawałek tortu czekoladowego może mieć nawet 389 kalorii, bezowego - 300 kalorii, sernika około 270 kalorii. Na ich tle keks wypada prawie "dietetycznie".
Keks zawiera również duże ilości kwasów nasyconych, niewielkie ilości minerałów (bakalie i suszone owoce).
Na pewno nie można polecić go osobom, które nie przepadają za bakaliami w cieście. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu polecę przepis na keks wegański, bezglutenowy.
Ilu piekarzy, tyle przepisów na doskonały keks. Jedni zalecają dodać figi inni odsączone kapary, suszone pomidory, każdy może znaleźć coś dla siebie. Są keksy z makiem, kandyzowanymi owocami, z mlekiem bez mleka z margaryną, polewą lukrową lub czekoladową. Każdy znajdzie coś dla siebie.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>









Inne artykuły - ( 5 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Jak wyhodować kiełki w domu?Migdałowych szaleństw czasJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania

Digestive, Graham crackers Inny pleśniak Makowa panieńka Sernik gotowany z musem z owoców borówki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów