Jeżeli zastanawiasz się nad przygotowywaniem potraw azjatyckich, to ta przyprawa jest w grupie "musisz ją mieć".
Potrawy z jej udziałem nabierają przyjemnego, lekkiego, cytrynowo-imbirowego aromatu.
Przyprawa ta też wykazuje właściwości lecznicze. Warto ją wiec poznać bliżej...
Palczatka cytrynowa, znana właśnie jako trawa cytrynowa ...
W Indiach, Gruzji, Malezji i Afryce dostarcza olejku cytronelowego, zawierającego cytral, używanego w przemyśle perfumeryjnym i medycynie.
Trawa cytrynowa dostarcza do organizmu również solidne dawki białka i witamin ( A, C, B1, B2, B3, B6). Zawiera kwas foliowy i wiele cennych dla nas minerałów: potas, żelazo, magnez, cynk ...
Badania wykazały też, że roślina ta może poprawiać koncentrację, a nawet zwiększać zdolność przyswajania wiedzy.
W Azji południowo-wschodniej najczęściej stosowana do przyrządzania napojów i zup. Wśród zup najbardziej znaną jest tajska Tom-yum, o charakterystycznym ostro-kwaśnym smaku. Stanowi też ważny składnik peruwiańskiego napoju Inca Kola. Trudno sobie wyobrazić też bez trawy cytrynowej wielu dań kuchni Indonezji, Malezji, Sri Lanki, Tajlandii czy Indii. Często wzbogaca smak popularnych w Ameryce Południowej napojów yerba mate.
Mówi się też o aspektach zdrowotnych trawy cytrynowej...
Trawa cytrynowa znana od wieków i niezwykle ceniona jako roślina lecznicza. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej uznawana za lek na niestrawność i problemy z apetytem. Stosowana również na bóle głowy i kaszel.
Cytral, znajdujący się w olejku destylowanym z palczatki (ten sam który znajdziemy w melisie i werbenie), w stężeniu porównywalnym do uzyskiwanego w spożywanych napojach, może wywoływać apoptozę niektórych komórek nowotworowych linii hematopoetycznych. Znajdziemy go też w składzie leków (np. popularnego Amolu) oraz środków odstraszających owady.
Trawa cytrynowa w Twojej kuchni...
Obecnie można ją kupić zarówno w postaci świeżej, marynowanej, jak i suszonej.
W tej ostatniej - jest jednak trochę mniej aromatyczna, ponieważ suszenie zmniejsza jej moc. Świetnie natomiast znosi mrożenie - w takiej postaci można ją śmiało przechowywać.
Świeżą najlepiej owinąć szczelnie w folię i umieścić w lodówce. Włożona do lodówki bez szczelnego opakowania zdominuje aromatem całą lodówkę i zapach wchłoną inne produkty znajdujące się w lodówce.
Zastosowanie w kuchni
W kuchni najczęściej wykorzystuje się dolną część łodygi trawy cytrynowej (zgniatając ją przed dodaniem, aby uzyskać pełnię aromatu. Można ją również wykorzystać w całości - jako składnik marynaty. Z trawy cytrynowej wykonasz też aromatyczny patyczek do szaszłyków.
W potrawach najlepiej dodawać ją jako duży kawałek, aby później łatwo móc ją usunąć. Gotowana staje się twarda i włóknista.
Trawa cytrynowa to cytrynowo-limonkowy aromat w przygotowywanych z nią potrawach. Wyczuć też można nutę imbiru.
Warto użyć ją do aromatyzowania sosów i zup. Może nadać też ciekawego posmaku naszemu rodzimemu rosołowi. Świetny składnik marynat czy dodatek do kompotów. Genialnie aromatyzuje też wszelkiego rodzaju napoje - np. herbaty. Sprawdzi się też jako składnik lemoniad gaszących pragnienie. Możesz dodasz ją też śmiało do dań przygotowywanych w woku.
Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów