Szczypiorek i jego kwiaty...
Szczypiorek i jego kwiaty...




Kwiaty szczypiorku pojawiają się od maja do sierpnia. Smak zbliżony do samego szczypiorku. Nieco delikatniejsze. W kuchni najczęściej wykorzystywane jako przyprawa (szczypiorek) i dekoracja kanapek, sosów i sałatek. Można je suszyć, aromatyzować nimi ocet, użyć do gotowania czy smażenia. Doskonale z kwiatami smakować będzie jajecznica czy pasta, nawet dodane na czystą pajdę chleba na zakwasie z masłem będą atrakcją smakową i dekoracyjną każdego stołu.


Jak jeść kwiaty szczypiorku?

W wypadku szczypiorku - zupełna dowolność. Zerwane można układać bezpośrednio na dania gotowe lub użyć jako jeden ze składników (pasty, sosy, zupy). Można je suszyć i wykorzystać jako przyprawę. Można - zerwane - przechować też w lodówce ok. 3 dni.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Kilka słów o jedzeniu kwiatów

Oto kilka zasad jakie warto przestrzegać przy jedzeniu kwiatów.
- Jedz kwiaty, o które znasz, i wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Jeżeli nie masz pewności, najlepiej zapoznaj się z atlasem roślin lub osobą, która posiada odpowiednią wiedzę na ten temat.

- Jedz kwiaty, najlepiej które sam wyhodowałeś, lub wiesz, że wyhodowane były z zachowaniem ekologicznej uprawy. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane nawozami, pestycydami lub innymi chemikaliami.

- Nie korzystaj ze zbiorów z przydrożnych kwiatów, ani tych zebranych w publicznych parkach. Tam kwiaty na 100% były traktowane pestycydami lub herbicydami. Dodatkowo mogą być zanieczyszczone spalinami.

- W większości przypadków zjadamy tylko płatki usuwając słupki i pręciki przed jedzeniem.

- Jeśli cierpisz na alergie, do swojej diety wprowadzaj stopniowo jadalne kwiaty, ponieważ mogą być powodem zaostrzenia reakcji alergicznych.

- Zerwane można przechować w hermetycznym pojemniku w lodówce. Aby utrzymać na dłużej ich świeżość możesz również ułożyć je na wilgotnym ręczniku papierowym i hermetycznym pojemniku.







Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaWiosenne porządkowe innowacje w domuCzy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowlątW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?

Baklava Bułeczki hamburgerowe Ciasto na makaron domowy Zakochana Pavlova

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów