Szczypiorek i jego kwiaty...
Szczypiorek i jego kwiaty...




Kwiaty szczypiorku pojawiają się od maja do sierpnia. Smak zbliżony do samego szczypiorku. Nieco delikatniejsze. W kuchni najczęściej wykorzystywane jako przyprawa i dekoracja kanapek, sosów i sałatek. Można je suszyć, aromatyzować nimi ocet, użyć do gotowania czy smażenia. Doskonale z kwiatami smakować będzie jajecznica czy pasta, nawet dodane na czystą pajdę chleba na zakwasie z masłem będą atrakcją smakową i dekoracyjną każdego stołu.


Jak jeść kwiaty szczypiorku?

W wypadku szczypiorku - zupełna dowolność. Zerwane można układać bezpośrednio na dania gotowe lub użyć jako jeden ze składników (pasty, sosy, zupy). Można je suszyć i wykorzystać jako przyprawę. Można - zerwane - przechować też w lodówce ok. 3 dni.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Kilka słów o jedzeniu kwiatów

Oto kilka zasad jakie warto przestrzegać przy jedzeniu kwiatów.
- Jedz kwiaty, o które znasz, i wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Jeżeli nie masz pewności, najlepiej zapoznaj się z atlasem roślin lub osobą, która posiada odpowiednią wiedzę na ten temat.

- Jedz kwiaty, najlepiej które sam wyhodowałeś, lub wiesz, że wyhodowane były z zachowaniem ekologicznej uprawy. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane nawozami, pestycydami lub innymi chemikaliami.

- Nie korzystaj ze zbiorów z przydrożnych kwiatów, ani tych zebranych w publicznych parkach. Tam kwiaty na 100% były traktowane pestycydami lub herbicydami. Dodatkowo mogą być zanieczyszczone spalinami.

- W większości przypadków zjadamy tylko płatki usuwając słupki i pręciki przed jedzeniem.

- Jeśli cierpisz na alergie, do swojej diety wprowadzaj stopniowo jadalne kwiaty, ponieważ mogą być powodem zaostrzenia reakcji alergicznych.

- Zerwane można przechować w hermetycznym pojemniku w lodówce. Aby utrzymać na dłużej ich świeżość możesz również ułożyć je na wilgotnym ręczniku papierowym i hermetycznym pojemniku.







Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim Groszek ptysiowy Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Zapiekanki z budki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów