![]() Szczypiorek i jego kwiaty... |
Oto kilka zasad jakie warto przestrzegać przy jedzeniu kwiatów.
- Jedz kwiaty, o które znasz, i wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Jeżeli nie masz pewności, najlepiej zapoznaj się z atlasem roślin lub osobą, która posiada odpowiednią wiedzę na ten temat.
- Jedz kwiaty, najlepiej które sam wyhodowałeś, lub wiesz, że wyhodowane były z zachowaniem ekologicznej uprawy. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane nawozami, pestycydami lub innymi chemikaliami.
- Nie korzystaj ze zbiorów z przydrożnych kwiatów, ani tych zebranych w publicznych parkach. Tam kwiaty na 100% były traktowane pestycydami lub herbicydami. Dodatkowo mogą być zanieczyszczone spalinami.
- W większości przypadków zjadamy tylko płatki usuwając słupki i pręciki przed jedzeniem.
- Jeśli cierpisz na alergie, do swojej diety wprowadzaj stopniowo jadalne kwiaty, ponieważ mogą być powodem zaostrzenia reakcji alergicznych.
- Zerwane można przechować w hermetycznym pojemniku w lodówce. Aby utrzymać na dłużej ich świeżość możesz również ułożyć je na wilgotnym ręczniku papierowym i hermetycznym pojemniku.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów