Kiedyś lubiana samopsza jako zboże popadła w niełaskę na długie stulecia. Nie bez przyczyny - oczywiście. Była i jest ona znacznie mniej wydajna niż dominujące uprawy modyfikowanych odmian pszenicy zwyczajnej, czy pszenicy durum. Jej mechaniczna obróbka jest też znacznie trudniejsza.
Zauważono jednak - w dobie poszukiwania najzdrowszych odmian zboża, że samopsza reprezentuje inne proporcje białek, co klasyfikuje ją do zbóż dosyć ciężkich w obróbce przez ich lepkość i zdecydowanie mniejszą elastyczność. Lekkie i puszyste wypieki nie będą więc zdecydowanie wytworem z surowca jakim jest mąka z samopszy. Przez długi okres z tego właśnie powodu nie brano jej pod uwagę w przemysłowych branżach spożywczych.
Wraz z rozwojem techniki i zastosowania odpowiednich warunków przetwarzania zauważono, że obróbka tego ziarna jest możliwa na większą skalę pomimo swej lepkości. Za samopszą przemówiły też walory składnikowe co sprawiło, że rozpoczęto wykorzystywać ją w klasycznych recepturach.
Uwagę zwraca też bardzo wysoki poziom błonnika, a także imponujące, jak na zboża ilości witamin z grupy B, żelaza, fosforu i cynku.
W badaniach naukowych dowodzi się, że chleb z mąki z samopszy wykazuje wyraźne działania przeciwzapalne w organizmie. Sugeruje się też, korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz stany zapalne jelit. Właściwości te są znacznie wyraźniejsze, kiedy mąkę z samopszy bezpośrednio przed pieczeniem poddamy procesowi fermentacji.
Mąka z samopszy zawiera gluten. Z badań wynika jednak, że mąka z samopszy jest o wiele lepiej trawiona, bowiem zawarta w niej gliadyna znacząco obniży reakcje immunologiczne w układzie pokarmowym i jest zdecydowanie mniej toksyczna dla pacjentów z celiakią. Trwają badania nad ukwaszaniem mąki z samopszy, aby osiągnąć produkty w pełni bezpieczne nawet dla cierpiących na nietolerancję glutenu.
W smaku i konsystencji można docenić surowiec na autentyczne i tradycyjne wypieki w zupełnym przeciwstawieniu się współczesnym produktom przepełnionym różnorakimi polepszaczami.
Trzeba mieć też na uwadze, że każde danie, przygotowane z jej zawartością, dostarczy cennych składników odżywczych i związków, które mogą w codziennym żywieniu odgrywać ważną rolę dla kondycji układu pokarmowego oraz krążeniowego. Wręcz możemy oczekiwać też korzyści w zakresie zapobiegania otyłości i wspierania ochrony wzroku.
Warto więc sięgnąć po samopszę.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów