Pełna zdrowia biała głowa
Pełna zdrowia biała głowa




Czerwone maki w łanach zbóż to w Polsce kwiaty niemal kultowe – odwieczna inspiracja dla artystów i kucharzy a także przedmiot pożądania dla … przestępców. O makach śpiewamy pieśni, malujemy je na obrazach, przyrządzamy z makowych nasion tradycyjne potrawy. W kuchni wykorzystujemy głównie mak niebieski – najbardziej popularny w naszej części świata, jednak coraz częściej doceniamy niezwykły smak i walory zdrowotne maku białego, który znany jest w Polsce od wielu wieków, ale wciąż jeszcze jest rzadkością.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Biologii makowej małe co nieco


Spośród niemal stu gatunków maku występujących na ziemi tylko jeden spotykany jest na półkuli południowej – mak zdecydowanie upodobał sobie Północ. Najlepsze warunki dla uprawy tej rośliny znajdują się w Europie oraz w Azji.

Makowe torebki nasienne to surowiec używany do produkcji wykorzystywanych w medycynie leków: opium, morfiny i heroiny. Są to bardzo popularne narkotyki, stąd ich uprawa w wielu krajach jest poddawana ścisłej kontroli. Aby być makowym potentatem w Polsce, najpierw należy zdobyć specjalne pozwolenie na założenie plantacji maku.
Malutkie nasionka maku są bardzo smaczne, stąd ich szerokie zastosowanie w kuchni. W Polsce mak niebieski i biały wykorzystywany jest do przygotowywania potraw słodkich – ciast zwanych makowcami, kutii, makaronu z masą makową. W Wielkopolsce biały mak używany jest do wypieku tradycyjnych rogali Marcińskich.

W kuchni hinduskiej mak biały jest również bazą do przygotowywania deserów, ale to także często spotykany dodatek do sosów i zup. Dodanie maku zmienia teksturę – sosy i zupy stają się zawiesiste, a delikatna słodycz białych nasionek podciąga smak całości.
Jako że w kuchni indyjskiej nic nie jest dziełem przypadku, to i zastosowanie maku do zagęszczania ma także głębszy sens. Zrozumiemy to lepiej, gdy poznamy walory zdrowotne makowych ziarenek.

Zdrowy jak … mak


W stu gramach maku jest ok. 525 kcal – dużo, ale nie są to na pewno kalorie puste. Niemal 18% stugramowej porcji maku stanowi białko a prawie 42% to tłuszcze. I właśnie one są w maku najcenniejsze.

Dla zdrowia człowieka najważniejsze są tłuszcze jednonienasycone oraz wielonienasycone – nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować, więc trzeba te składniki dostarczyć w żywności. W maku tych cennych tłuszczów jest tyle, że jedząc potrawy z zawartością maku na pewno wspomagamy organizm w prawidłowym funkcjonowaniu w obszarze gospodarki lipidowej.

Poza cennymi tłuszczami mak to bomba witaminowa: wiele witamin z grupy B, witamina C oraz niezwykle cenne A i E. Spośród kilkudziesięciu minerałów zamkniętych w nasionkach maku warto wymienić: miedź, selen, fosfor, sód, potas, cynk, żelazo, magnez, wapń.
Wielowiekowe doświadczenia medycyny ludowej oraz konwencjonalnej potwierdzają zbawienne działanie maku na:

- Obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego; zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL i wzrost stężenia cholesterolu HDL;
- Regulację poziomu glukozy i insuliny we krwi;
- Zapobieganie zaparciom;
- Łagodzenie bólu i stanów zapalnych;
- Poprawienie działania układu krążenia; obniżenie ciśnienia tętniczego;
- Poprawę stanu układu nerwowego;
- Leczenie bezsenności.



Zbliża się 11 listopada, niedługo Boże Narodzenie – czas objadania się makowymi smakołykami. Świadomość, że słodki rogal Marciński czy solidny kawał strucli makowej jest lepszy niż suplementy diety na pewno będzie doskonałym usprawiedliwieniem naszego łakomstwa.

Jedzmy więc mak, na zdrowie!







Inne artykuły - ( 5 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Migdałowych szaleństw czasJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaJak wyhodować kiełki w domu?

Domowy serek a'la ricotta Crumble z jabłkami i orzechami Wielkanocna rolada schabowa Bananasowa chmurka

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów