Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa) |
Kiełki lucerny (Medicago sativa) są niezwykle cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów w naturalny sposób pomagających zwalczać symptomy menopauzy.
Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia.
W starożytnej medycynie chińskiej
młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, substancję pomagającą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia.
Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu,
kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt.
Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>
Jak hodować:
Czas namaczania nasion: około 5 h
Czas kiełkowania: 5-7 dni w zależności od warunków.
Zalecana metoda hodowli: woreczek lub słoik
Jak spożywać: najlepiej surowe
Wartości odżywcze kiełków lucerny
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen.
Inne: Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów