Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)
Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)


Kiełki lucerny (Medicago sativa) są niezwykle cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów w naturalny sposób pomagających zwalczać symptomy menopauzy.
Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia.



kiełki lucerny kiełkowane w worku


W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, substancję pomagającą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia.
Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.

Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt.
Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.







Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 5 h

Czas kiełkowania: 5-7 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek lub słoik

Jak spożywać: najlepiej surowe



Wartości odżywcze kiełków lucerny


Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E

Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen.

Inne: Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)




kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomPizza domowa ...

Tarta ze śliwkami pod pierzynką Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Makowiec świąteczny Chlebki indyjskie NAAN

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów