Włoski makaron i jego rodzaje - co warto o nim wiedzieć?
Włoski makaron i jego rodzaje - co warto o nim wiedzieć?




Włochy to kraj kojarzący się z makaronem. Rzeczywiście Włosi makaron w każdej postaci uwielbiają i rocznie zjadają go w ilości około 30 kilogramów na osobę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że włoski makaron to nie tylko popularne spaghetti. Wyróżnia się tak naprawdę kilkadziesiąt jego rodzajów. Które z nich są najpopularniejsze?






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Klasyczny makaron spaghetti


W Polsce największą popularnością cieszy się włoski makaron spaghetti. Jest długi i cienki. Z jego nazwą kojarzy się popularna potrawa spaghetti bolognese. Makaron ten ma jednak o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się bowiem także z sosem carbonara czy neapolitańskim. Dobrze smakuje podany jedynie z oliwą i czosnkiem lub z dodatkiem sera pecorino romano.


Makaron wstążki, czyli tagliatelle


Tagliatelle to z kolei włoski makaron w formie długich, szerokich i płaskich wstążek. Na sucho ma postać zwiniętych kłębków, ale po ugotowaniu staje się prosty. Często podawany jest w towarzystwie sosów mięsnych, serowych i pomidorowych. Prawdopodobnie powstał w regionie Emilia-Romagna w okresie renesansu za sprawą szefa kuchni Zefirano. Ten miał się zainspirować fryzurą pewnej dziewczyny i odtworzyć jej włosy właśnie w formie makaronu.


Makaron fusilli - świderki


Fusilli jest makaronem, który ma formę spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta. Jest bardzo popularny, bo doskonale komponuje się z wieloma sosami. Nie sprawia też większych problemów w samej konsumpcji. We Włoszech makaron ten łączony jest na ogół z sosami mięsnymi i serowymi. W Polsce stanowi często dodatek do zup czy sałatek. Co ciekawe, fusilli nie traci swojego kształtu po ugotowaniu. Czasami bywa barwiony np. szpinakiem lub pomidorami.


Popularny makaron penne


Penne jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa penna, oznaczającego pióro. W Polsce makaron ten nazywany jest często rurkami. Bywa gładki, ale równie dobrze może mieć na swojej powierzchni rowki. Powstał w południowych Włoszech. Na ogół łączony jest z pesto lub owocami morza. Stanowi składnik wielu zup i sałatek. Dodaje się go często do zapiekanek.


Jaki włoski makaron wybrać dla siebie?


Kluczowe znaczenie przy wyborze włoskiego makaronu ma sos, z którym będzie on podawany. Karbowany makaron wchłania na przykład więcej sosu niż gładki, dlatego dobrze jest podać go z gęstym sosem. Cienkie makarony są idealne do gładkich sosów. Możliwości jest całkiem sporo. Szeroką gamę włoskich makaronów wysokiej jakości znajdziesz w sklepie https://clickitalia.pl/.






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia Sernik z musem piernikowym Tawa Tawas - boliwijskie pączki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów