![]() Włoski makaron i jego rodzaje - co warto o nim wiedzieć? |
W Polsce największą popularnością cieszy się włoski makaron spaghetti. Jest długi i cienki. Z jego nazwą kojarzy się popularna potrawa spaghetti bolognese. Makaron ten ma jednak o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się bowiem także z sosem carbonara czy neapolitańskim. Dobrze smakuje podany jedynie z oliwą i czosnkiem lub z dodatkiem sera pecorino romano.
Tagliatelle to z kolei włoski makaron w formie długich, szerokich i płaskich wstążek. Na sucho ma postać zwiniętych kłębków, ale po ugotowaniu staje się prosty. Często podawany jest w towarzystwie sosów mięsnych, serowych i pomidorowych. Prawdopodobnie powstał w regionie Emilia-Romagna w okresie renesansu za sprawą szefa kuchni Zefirano. Ten miał się zainspirować fryzurą pewnej dziewczyny i odtworzyć jej włosy właśnie w formie makaronu.
Fusilli jest makaronem, który ma formę spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta. Jest bardzo popularny, bo doskonale komponuje się z wieloma sosami. Nie sprawia też większych problemów w samej konsumpcji. We Włoszech makaron ten łączony jest na ogół z sosami mięsnymi i serowymi. W Polsce stanowi często dodatek do zup czy sałatek. Co ciekawe, fusilli nie traci swojego kształtu po ugotowaniu. Czasami bywa barwiony np. szpinakiem lub pomidorami.
Penne jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa penna, oznaczającego pióro. W Polsce makaron ten nazywany jest często rurkami. Bywa gładki, ale równie dobrze może mieć na swojej powierzchni rowki. Powstał w południowych Włoszech. Na ogół łączony jest z pesto lub owocami morza. Stanowi składnik wielu zup i sałatek. Dodaje się go często do zapiekanek.
Kluczowe znaczenie przy wyborze włoskiego makaronu ma sos, z którym będzie on podawany. Karbowany makaron wchłania na przykład więcej sosu niż gładki, dlatego dobrze jest podać go z gęstym sosem. Cienkie makarony są idealne do gładkich sosów. Możliwości jest całkiem sporo. Szeroką gamę włoskich makaronów wysokiej jakości znajdziesz w sklepie https://clickitalia.pl/.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów