Nie marnuj owoców. Wykorzystaj je do zrobienia soków i dżemów.
Nie marnuj owoców. Wykorzystaj je do zrobienia soków i dżemów.


To świetny pomysł! Wykorzystanie w całości owoców do przygotowania soku i dżemu. Takie rozwiązanie da Ci możliwość wykorzystania surowca bez strat. Nie marnuj żywności - zapoznaj się z poniższymi wskazówkami i poznaj ciekawe przepisy.

Nie marnuj owoców. Wykorzystaj je do zrobienia soków i dżemów. 





Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Wybierz dojrzałe owoce


Do przygotowania przetworów wybieraj owoce o doskonałej dojrzałości, to patent na najlepszy smak i aromat. Upewnij się, że owoce są świeże i nie są zepsute - surowiec słabej jakości zniweczy całą Twoją pracę.

Wybierz odpowiedni przepis


Jeżeli dysponujesz odpowiednim sprzętem poszukaj dobrych receptur na to urządzenie. Sprawdź ten przepis na sok i dżem bez strat na Thermomix.

Jeżeli dysponujesz innym sprzętem - umieść owoce w mikserze lub sokowirówce i zmiksuj je, a następnie przecedź przez sitko lub użyj specjalnego urządzenia do wyciskania soku. Jeśli preferujesz grubszy sok, możesz użyć blendera i nie przecedzać go.

Dodaj cukier i sok z cytryny. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę cukru lub mniej soku z cytryny, aby wyrównać smak.

Przygotuj słoiki na przetwory

Wyparz słoiki i pokrywki w gorącej wodzie, a następnie osusz je.
Do tego celu możesz też wykorzystać zmywarkę do naczyń - umyje słoiki i wieczka od razu je wyparzając.

Napełnij słoiki i pasteryzuj

Gdy dżem jest gotowy, nalej go do wyparzonych słoików, zostawiając trochę miejsca na górze. Zamknij słoiki szczelnie i umieść je w dużym garnku z wrzącą wodą na tyle głębokim, aby słoiki były całkowicie zanurzone. Gotuj je przez około 10-15 minut, aby je zabezpieczyć. Upewnij się, że słoiki są szczelnie zamknięte przed pasteryzacją.

Odstaw do ostygnięcia


Po pasteryzacji wyjmij słoiki z wody i odstaw do ostygnięcia. Sprawdź, czy wieczka są dobrze zamknięte i czy nie ma żadnych wycieków. Dżem i sok będą gotowe do spożycia zaraz po ostygnięciu, ale możesz je bez problemu przechować w spiżarni znacznie dłużej. Proces pasteryzacji utrzyma przetwory w doskonałej kondycji przez następne miesiące.

Warto skorzystać z przepisów, gdzie wykorzystywane są owoce w całości


W takich przepisach surowiec wykorzystywany jest bez strat. Powstanie pyszny sok i aromatyczny dżem. Warto próbować, aby cieszyć się świeżym sokiem i smacznym dżemem, a jednocześnie uniknąć marnowania owoców. Smacznego!






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Ulęgałkowe ciasto Mini szarlotki Groszek ptysiowy

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów