Jagodzianki! |
Zapach kojarzysz już zapewne. Wyobraź sobie teraz ciepłe jagodzianki prosto z pieca, delikatnie złociste na wierzchu z cytrynowych lukrem. Kiedy tylko przekroisz je nożem, ujrzyj morze fioletowych jagód, które pełne są soczystej słodyczy i naturalnego bogactwa smaku. Nie pozostało chyba już nic innego jak podać przepis ...
Tworzenie jagodzianek to prawdziwa przyjemność - mieszanie puszystego ciasta, upychanie jagód ile tylko wejdzie i delikatne lukrowanie tuż po upieczeniu. W trakcie pieczenia zapach tych smakołyków roznosi się po całym domu. Salwy zapachów dochodzą do naszych zmysłów.
Receptur istnieje wiele. Jedna z nich znajduję się na polskim cookidoo.(Jagodzianki). Nie stoi oczywiście nic na przeszkodzie aby, wrzucając na warsztat, tą klasyczną recepturę dodać coś od siebie.
Istnieje coś magicznego w łączeniu tradycyjnej receptury z własnymi eksperymentami. Czyli to co lubimy najbardziej.
Dlaczego więc nie dodać do środka odrobinę startej ekologicznej skórki cytryny, aby dodać nutkę świeżości? Można również do środka, wraz z owocami jagód dodać łyżkę wcześniej przygotowanego budyniu waniliowego.
Doskonale te smakołyki komponują się w podaniu z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Przy okazji nasz patent na ubijanie śmietany... Punkt 13 przepisu na inne ciekawe ciacho ;)
Te kombinacje smaków to po prostu czysta rozkosz.
Jagodzianki nie tylko są smaczne, ale również pełne zdrowych składników. Jagody, pełne są antyoksydantów i witamin - jak zgrzeszyć to zdrowo. Będzie niby na poprawę humoru, a jednak z nutą zdrowych dodatków.
Nie zwlekaj - działaj, jagodowy raj czeka. Na degustację zaproś rodzinę i przyjaciół - kalorie rozłożą się równo na wszystkich :) . Ich uśmiechy na twarzy dopełnią Twoją przygodę w kulinarnym świecie - daj się ponieść smakowi i twórz niezapomniane chwile dla siebie i swoich najbliższych!
Jeżeli ten wpis zainspirował Cię, koniecznie odwiedź to miejsce - sprawdź co dziś wpadło pod nóż ;) . Możesz też zaprosić mnie na Facebook, kiedy przygotujesz coś pysznego. Wpadnę sprawdzić jak poszło. Oznacz @zabawaslawomir lub @kielkismaku
PS. Aby nieco przedłużyć życie tej receptury z powodzeniem jagody możesz zamienić na borówki. Sukces gwarantowany! Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów