Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki


Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu.
Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.


kiełki rzodkiewki kiełkowane w worku



kiełki rzodkiewki kiełkowane w worku



kiełki rzodkiewki kiełkowane w worku



W smaku kiełki bardzo przypominają samą rzodkiewkę, można dodać je do sałatek, przeróżnych kanapek, pysznego twarożku czy jako dodatek do jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.



Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne, których nie należy mylić z pleśnią.



Bliską kuzynką rzodkiewki jest rzodkiew japońska (Raphanus sativus longipinnatus), której kiełki są nieco masywniejsze i ostrzejsze w smaku.



Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 6 h

Czas kiełkowania: 5-6 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik

Jak spożywać: zdecydowanie surowe



Wartości odżywcze kiełków rzodkiewki

Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E

Składniki mineralne:Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan.

Inne: Chlorofil, inozytol, PABA, białko.




kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Historia ciasteczek - przywędrowały z Lizbony wprost do Twojej kuchni.Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełkaKilka niesztampowych pomysłów na dania z Thermomix na Walentynki.Kurki (pieprznik jadalny) - złote skarby lasu. Fascynujące fakty o jednym z najchętniej zbieranych grzybów w Polsce

Koreczki focaccia Czizkejk Mirelki Sernik mango

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów