Luty - sezon na cytrusy. Jak wykorzystać pomarańcze, grejpfruty i cytryny w kuchni?
Luty - sezon na cytrusy. Jak wykorzystać pomarańcze, grejpfruty i cytryny w kuchni?


Luty to idealny czas, by sięgnąć po cytrusy, które w tym okresie są najsmaczniejsze i najświeższe. Pomarańcze, grejpfruty, cytryny i mandarynki kuszą soczystością, a ich intensywny aromat może nadać potrawom wyjątkowy charakter. Oto kilka pomysłów, jak kreatywnie wykorzystać te owoce w swojej kuchni.

Luty - sezon na cytrusy. Jak wykorzystać pomarańcze, grejpfruty i cytryny w kuchni?

 





Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Dlaczego warto jeść cytrusy zimą?

Cytrusy są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i minerałów, które wzmacniają odporność w okresie zimowym. Zawierają mnóstwo witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, a także antyoksydanty, pomagające w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo ich świeży smak doskonale przełamuje zimowe, ciężkie potrawy.

Sałatki z cytrusami to lekkość i orzeźwienie

Pomarańcze i grejpfruty świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek. Ich soczystość i słodycz doskonale komponują się z wyrazistymi smakami, takimi jak ser pleśniowy czy rukola.

Szybki przepis na sałatkę z pomarańczą i granatem.
- Rukola lub mix sałat
- Filety z 2 pomarańczy (oczyszczone z białych błonek)
- 1/2 granatu (ziarna)
- Kilka orzechów włoskich
- Sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, odrobina miodu, sól i pieprz


Wymieszaj wszystkie składniki, a otrzymasz lekkie, ale zarazem sycące danie idealne na lunch lub przystawkę.


Cytrusy doskonale komponują się daniach z makaronami.

Cytrusy mogą nadać makaronowym daniom nowego wymiaru. Cytrynowe spaghetti to prosty, ale wyrafinowany sposób na szybki obiad - aromatyczny twist.

Oto przepis na spaghetti z cytryną.
- 200 g makaronu spaghetti
- Sok i skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- Parmezan do smaku
- Sól, pieprz, natka pietruszki

Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozpuść masło, dodaj sok i skórkę z cytryny. Wrzuć makaron, wymieszaj i posyp startym parmezanem oraz natką pietruszki.

Desery cytrusowe - słodycz przełamana kwasowością.

Cytrusy świetnie sprawdzają się w deserach, dodając im świeżości. Możesz przygotować klasyczny krem cytrynowy, ciasto pomarańczowe lub lekką galaretkę z grejpfrutów.

Domowe przetwory i syropy z cytrusów


Luty to dobry moment, by przygotować zapasy domowych przetworów. Marmolada z pomarańczy czy syrop cytrynowy do herbaty to świetny sposób na zachowanie smaku cytrusów na dłużej.


Cytrusowe napoje - zdrowie w szklance

Świeżo wyciskane soki z cytrusów to prawdziwa bomba witaminowa. Możesz także przygotować rozgrzewające napary na zimowe wieczory.


Rozgrzewający napar cytrusowy
- Plasterki pomarańczy i cytryny
- Kawałek oczyszczonego korzenia imbiru
- Łyżka miodu
- Gorąca woda


Zalej składniki gorącą wodą, odczekaj kilka minut i delektuj się aromatycznym napojem, który rozgrzeje Cię w chłodne dni.


Cytrusy to prawdziwe skarby zimowej kuchni ? nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także dostarczają mnóstwo zdrowych składników odżywczych. Wypróbuj te przepisy i inspiracje. Ciesz się wyjątkowym aromatem pomarańczy, cytryn i grejpfrutów w swoich codziennych daniach. Pełnia sezonu na te owoce sprawia, że mają najbogatszy smak! Smacznego!






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )


Chleb ziarenka smaku z żurawiną Czworaczek - chleb pszenno-żytni Szybkie pierniczki Serek domowy z kefiru

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów