Naleśniki - kulinarna podróż przez smaki i tradycje
Naleśniki - kulinarna podróż przez smaki i tradycje


Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Można je spotkać w kuchniach różnych kultur, a ich warianty różnią się w zależności od regionu. Są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pozwalają na eksperymentowanie ze smakami i teksturami.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Historia naleśników sięga starożytności.

Już w starożytnej Grecji i Rzymie podawano cienkie placki z mąki i wody, często smażone na gorących kamieniach. W średniowieczu naleśniki stały się popularnym daniem w Europie, a w różnych krajach zaczęto je dostosowywać do lokalnych tradycji kulinarnych.

Czy wiesz, że ...

Największy naleśnik świata - Rekord Guinnessa należy do naleśnika o średnicy ponad 15 metrów i wadze 3 ton!


Francuskie crepes - We Francji naleśniki są symbolem szczęścia. Istnieje zwyczaj podrzucania naleśnika na patelni z monetą w drugiej ręce - jeśli naleśnik się przewróci, rok ma być pomyślny.


Amerykańskie pancakes - Różnią się od klasycznych naleśników swoją grubością i puszystością, a tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym.


Naleśniki na słono i słodko - Choć w Polsce kojarzone są głównie z dżemem czy serem, w wielu krajach przygotowuje się je również z mięsem, warzywami czy owocami morza.


Dzień naleśnika - W Wielkiej Brytanii obchodzi się Pancake Day jako ostatni dzień karnawału, a w wielu miastach organizowane są wyścigi w podrzucaniu naleśników.


Azjatyckie naleśniki - W Chinach popularne są cienkie placki, które służą jako baza do zawijania aromatycznych dodatków, np. farsz z kaczki po pekińsku - trudno wyobrazić sobie smaczniejszą kaczkę.


Szwedzkie plättar - To miniaturowe naleśniki smażone na specjalnej patelni, podawane często z dżemem i bitą śmietaną.


Wegańskie naleśniki - Można je przygotować bez jajek i mleka, używając mąki roślinnej i napojów roślinnych.


Naleśniki w kosmosie - Astronauci przygotowują naleśniki w warunkach zerowej grawitacji, korzystając ze specjalnych metod smażenia.


Cienkie czy grube? - W zależności od regionu, naleśniki mogą być ultra cienkie jak we Francji, puszyste jak w USA lub grube i nadziewane.






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )


Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami Koktajl z żurawiną Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką Różane ciasto ucierane z owocami

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów