![]() Kiełki cebuli |
Dzięki dużej zawartości siarki kiełki cebuli mają dobroczynny wpływ na włosy. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, selen, siarkę, fluor i mangan. Według niektórych badaczy pomagają w profilaktyce nowotworowej.
Nasiona zaczynają wypuszczać kiełki po ok. 4-5 dniach. Nasiona cebuli mają twarde, mocno przylegające do kiełków skorupki, dlatego wymagają dłuższego namaczania niż inne nasiona podobnej wielkości. Warto poczekać, aż kiełki osiągną długość ok 3-4 cm gdyż skorupki te miękną w miarę rozwoju kiełka.
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
Jak hodować:
Czas namaczania nasion: nawet 12 h
Czas kiełkowania: 7-10 dni w zależności od warunków.
Zalecana metoda hodowli: worek, kiełkownica
Jak spożywać: surowe
Wartości odżywcze kiełków cebuli
Witaminy: A, B, C, E.
Składniki mineralne:Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka.
Inne: Karoten, chlorofil, białko (20%).
Inne artykuły - ( 2 )
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów