Menu dla dzieci niejadków - jak gotować, by maluchy zjadały wszystko z uśmiechem
Menu dla dzieci niejadków - jak gotować, by maluchy zjadały wszystko z uśmiechem


Rodzice dzieci niejadków wiedzą, że codzienne planowanie posiłków to prawdziwe wyzwanie. Grymaszenie, wybieranie składników z talerza, nagłe "nie lubię" - wszystko to sprawia, że karmienie bywa frustrujące. Ten artykuł pomoże ci przygotować menu, które dzieci chętnie zjedzą, a także podpowie, jak zaangażować je w kulinarną zabawę, by z niechęci do jedzenia zrodziła się ciekawość i apetyt.




Menu dla dzieci niejadków - jak gotować, by maluchy zjadały wszystko z uśmiechem

Dlaczego dzieci grymaszą?


Powodów może być wiele: od naturalnego etapu rozwoju, przez nieprzyjemne doświadczenia kulinarne, aż po silne zapachy, tekstury lub kolory jedzenia. Niektóre dzieci potrzebują nawet 10-15 prób, by zaakceptować nowy smak. Cierpliwość, konsekwencja i kreatywność to najlepsze narzędzia rodzica.

Klucz do sukcesu - kolor i forma


Kolorowe posiłki z fantazyjnym układem na talerzu często robią całą robotę. Zamiast zwykłych kanapek - twarzyczki z warzyw. Zamiast zupy - tęczowe smoothie bowl. Dzieci jedzą oczami, dlatego warto zadbać o prezentację.

Kilka pomysłów na dania dla niejadków




1) Mini pizze z warzywami - na plackach tortilli lub z ciasta drożdżowego, z możliwością własnej kompozycji składników.
2) Tęczowe placuszki warzywne - z cukinii, marchewki, buraka lub dyni. Podawane z dipem jogurtowym.
3) Domowe nuggetsy z kurczaka lub tofu - panierowane w płatkach kukurydzianych, pieczone w piekarniku.
4) Kolorowy makaron z warzywnym pesto - np. z brokuła lub marchewki, z posypką z parmezanu.
5) Zielone naleśniki - z dodatkiem szpinaku, podane w rulonikach z serkiem i warzywami.
6) Owocowe szaszłyki - jabłka, winogrona, banany, borówki na patyku z odrobiną czekolady.
7) Koktajl - śniadanie do wypicia - miks mleka roślinnego z owocami, płatkami i orzechami w kolorowym kubku.



Angażuj dziecko w kuchni


Dzieci, które biorą udział w przygotowywaniu posiłków, chętniej je jedzą. Co można im powierzyć?
- Mieszanie składników, przesypywanie, wykrawanie foremkami.
- Dobieranie dodatków - "Jakie warzywa dziś na mini pizzę?"
- Dekorowanie talerza - pozwól im tworzyć swoje kompozycje.
- Dla starszych dzieci możesz przygotować plan tygodniowego menu razem - niech wybiorą swoje ulubione dania i spróbują jednego nowego w tygodniu.


Nie zniechęcaj się - próbuj i baw się


Nie wszystkie pomysły wypalą od razu. Ale warto testować, rotować składnikami i smakami. Jeśli dziś nie chcą pomidorów, być może jutro wpadną na pomysł, by zjeść je z mozzarellą i bazylią - jak dorosły!


Masz własny sposób na niejadka? Podziel się nim w komentarzu lub dołącz do naszej grupy kulinarnej wraz z innymi rodzicami i korzystaj z inspiracji.






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )


Focaccia Makowa panieńka Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą Pychotka znana też jako Pani Walewska

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów