Pistacje - zielone orzeszki o wielkiej mocy |
Choć wyglądają niepozornie, pistacje to prawdziwa skarbnica smaku i wartości odżywczych. Zielonkawe, lekko słodkie i chrupiące - kochamy je pod każdą postacią: jako przekąskę, dodatek do deserów, składnik dań głównych czy nawet past i sosów. Ale pistacje to nie tylko smak - to też zdrowe tłuszcze, białko, błonnik i sporo cennych mikroelementów.
Dlaczego warto je jeść?
Pistacje to jedne z najzdrowszych orzechów, mimo że są kaloryczne - zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych.
Zawierają liczbe witaminy i minerały:
- Witamina B6 - wspiera układ nerwowy i odporność
- Tiamina (B1) - ważna dla przemiany materii
- Witamina E - działa antyoksydacyjnie
- Magnez - pomaga w walce ze stresem i zmęczeniem
- Potas - reguluje ciśnienie krwi
- Fosfor, żelazo, wapń, cynk - wspomagają kości, odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu
- Luteina i zeaksantyna - dobre dla zdrowia oczu
A oprócz tego:
- pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu (LDL)
- wspierają serce i układ krążenia
- mają niski indeks glikemiczny - dobre dla osób z insulinoopornością
- dzięki dużej zawartości białka i błonnika dają uczucie sytości
- mogą wspierać zdrowie oczu i skóry dzięki antyoksydantom
Pistacje w kuchni
Kilka prostych i pysznych przepisów z wykorzystaniem niesolonych pistacji - zarówno na słodko, jak i na słono:
- Makaron z pesto pistacjowym
Składniki:
- 200 g makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle)
- 50 g niesolonych pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny
- garść świeżej bazylii (lub rukoli)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente.
- W blenderze zmiksuj pistacje, czosnek, bazylię, parmezan, oliwę i sok z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj z gorącym makaronem i podawaj od razu.
- Ciastka pistacjowe (miękkie)
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g niesolonych pistacji (grubo posiekanych)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i wanilię.
- Dodaj mąkę z proszkiem i pistacje - wymieszaj.
- Formuj kulki i lekko spłaszczaj na blasze.
- Piecz 12-15 minut w 180°C, aż lekko się zarumienią.
- Sałatka z granatem i pistacjami
Składniki:
- miks sałat (rukola, roszponka, szpinak)
- 1/2 granatu
- 50 g sera feta lub koziego
- Niesolone pistacje, ok. 2 łyżki
- oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ułóż sałatę na talerzu.
- Posyp rozdrobnionym serem, ziarnami granatu i pistacjami.
- Skrop oliwą, cytryną, dopraw solą i pieprzem.
- Domowa granola z pistacjami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pistacji
- 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: suszona żurawina, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystko w dużej misce.
- Piecz w 160°C przez ok. 25-30 minut, mieszając co 10 minut.
- Po ostudzeniu dodaj żurawinę lub inne dodatki.
- Lody pistacjowe (bez maszyny)
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 80 g pistacji (zmielonych)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Ubij śmietankę na sztywno.
- Dodaj mleko skondensowane, wanilię i pistacje - wymieszaj delikatnie.
- Przełóż do pojemnika i zamrażaj minimum 6 godzin.
kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów