Kiełki kozieradki
Kiełki kozieradki




Kiełki kozieradki (Trigonella foenum-graecum) są świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin A i C. Pozytywnie wpływają na działanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomagają proces wytwarzania czerwonych krwinek.





kiełki kozieradki kiełkowane w worku



Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego zalecane są przy chorobach i infekcjach żołądka, m.in. chorobie wrzodowej.



Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich długość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw.



Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 8 h

Czas kiełkowania: 3-5 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: worek, kiełkownica, słoik

Jak spożywać: surowe



Wartości odżywcze kiełków kozieradki

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, C.


Składniki mineralne: Wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka.

Inne: Saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko (29%).




kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób wybrać najlepsze musli?20 jadalnych produktów zabijających cellulitDla kogo dieta pudełkowa?Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

PierniczkiDomowy serek a'la ricotta z pestoDomowy serek a'la ricottaPaszteciki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów