![]() Kiełki kozieradki |
Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego zalecane są przy chorobach i infekcjach żołądka, m.in. chorobie wrzodowej.
Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich długość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw.
Jak hodować:
Czas namaczania nasion: około 8 h
Czas kiełkowania: 3-5 dni w zależności od warunków.
Zalecana metoda hodowli: worek, kiełkownica, słoik
Jak spożywać: surowe
Wartości odżywcze kiełków kozieradki
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, C.
Składniki mineralne: Wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka.
Inne: Saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko (29%).
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów