Kiełki słonecznika |
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.
Z ziaren słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku.
Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy.
Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona, których warto się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki wypływające na powierzchnię wody. Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.
Kiełki słonecznika są często dodawane do sałatek, jogurtów, smoothie i innych potraw, aby dodać im dodatkowej wartości odżywczej. Można również dodać je do pieczywa, aby uzyskać dodatkowy smak i teksturę. Ponadto są często używane jako alternatywa dla orzeszków i nasion, ponieważ niskokaloryczne, a jednocześnie bardziej wartościowe odżywczo.
Kiełki słonecznika to zdrowe i wartościowe dodatki do wielu potraw, które pomagają uzupełniać naszą dietę w cenne składniki odżywcze. Są łatwo dostępne i proste w użyciu, co czyni je idealnym dodatkiem dla każdej diety.
Jak hodować:
Czas namaczania nasion: około 10 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni w zależności od warunków.
Zalecana metoda hodowli: Donica z bio ziemią, woreczek, kiełkownica, słoik
Jak spożywać: surowe
Wartości odżywcze kiełków słonecznika
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K.
Składniki mineralne: Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem.
Inne: Nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko (24-30%).
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów