KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia


Zobacz też:
Kiełki rukoli
Kiełki rukoli

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Kiełki rukoli dzięki zawartym w nich egzogennym kwasom tłuszczowym (oraz dzięki olejkom eterycznym) stymulują apetyt, wspomagają trawienie, oczyszczają organizm, polepszają krążenie oraz mają właściwości afrodyzjakalne (tak jak i sama rukola).


Rukolę wszyscy znamy w postaci lekko pikantnych listków, spożywanych przede wszystkim w formie sałatek. Tę samą wartość smakową odnajdziemy również w skiełkowanych nasionach rukoli, których hodowla jest niezwykle prosta i przysparza żadnych problemów.

Tak jak większość prezentowanych tu roślin, nasiona rukoli najlepiej jest kiełkować w worku lnianym lub na wyłożonej ligniną powierzchni (np. na talerzu). Rukolę nie kiełkujemy w słoiku bo związane jest to z produkcją śluzu, który uprzykrza hodowlę w zamkniętych pojemnikach. Nasiona rukoli z powodzeniem możemy zmieszać z nasionami lucerny - pasują do siebie idealnie.

Kiełki rukoli są niezwykle bogate w potas, wapń, magnez, fosfor i siarkę; zawierają one spore ilości witaminy C oraz witaminy: A, B1, B2 i B3.

kiełki rukoli kiełkowane w worku


kiełki rukoli kiełkowane w worku po 6 dniach


kiełki rukoli kiełkowane w worku po 7 dniach






Jak hodować:



Czas namaczania nasion: 2-3h

Czas kiełkowania: 5-7 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: worek, gaza

Jak spożywać: surowe

Kiełki te dodać możemy praktycznie do wszystkiego: do sałatek, kanapek, jako dodatek do warzyw, do wszelakich ziołowych sosów itp.



Wartości odżywcze kiełków rukoli

Witaminy: A, B1, B2 i B3

Składniki mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor i siarka

Inne: egzogenne kwasy tłuszczowe



kielkismaku.pl

Inne artykuły

Kiełki soczewicy czerwonejKiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki słonecznika

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Rogale Świętego MarcinaPomarańczowo - migdałowe ciasto Koreczki focaccia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania