Kiełki hodowane w woreczkach... |
Jak się za to zabrać?
Namoczone i dokładnie wypłukane nasiona wsypujemy do woreczka. Dwa lub trzy razy dziennie zamaczamy woreczek w naczyniu pełnym wody na ok. 1 minutę, a następnie zawieszamy go nad zlewem lub kładziemy np. na suszarce do naczyń do odcieknięcia. Po kilku minutach hodowlę możemy przenieść w dogodne dla nas miejsce. W zależności od rodzaju kiełków pierwsze efekty mamy juz po 2-3 dniach (np. fasola mung czy pyszna rzodkiewka).
Woreczek lniany świetnie nadaje się też do przechowywania gotowych kiełków w lodówce.
Warto wiedzieć
Do nasion dorzuć kilka ziarenek rzodkiewki - jej właściwości utrzymają Twoją hodowlę w lepszej kondycji. Zapobiegają pleśnieniu i psuciu się kiełków i nasion.
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów