Dla początkujących sympatyków lawendy w kuchni polecamy zmniejszanie dawki tego dodatku. Dla tych już przekonanych do tego smaku mamy też przepis na syrop lawendowy.
Produkty potrzebne do przepisu:
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki suszonej lawendy
- około 2 szklanek wrzącej wody
- 2 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Sam proces przygotowania jest bardzo prosty. Laskę wanilii rozcinamy i wraz z suszoną lawendą zalewamy gorącą wodą.
Odstawiamy do wystudzenia, po czym dokładnie odcedzamy. Dodajemy i rozpuszczamy go. Możemy lekko podgrzać aby ułatwić rozpuszczenie cukru. Dodajemy sok z cytryny dla pełniejszej kompozycji smaku. Cytryna też pomoże uzyskać piękny kolor syropu. W planie będzie dłuższe przetrzymywanie syropu więc dobrze go przelać w mniejsze słoiczki i wykonać pasteryzację.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów