KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.


Zobacz też:
Kiełki w suplementach diety

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki bogate są w witaminy, aminokwasy, magnez, potas oraz wiele innych cennych dla naszego organizmu składników. Poza tym są bardzo dobrze trawione, dzięki czemu stają się dobrym pod względem przyswajalności, źródłem. Nie bez przyczyny mówi się więc, że kiełki to super food. więcej...



Kontrola witamin w organizmie

Dlaczego warto zainteresować się poziomem witamin w swoim organizmie? Pierwsze objawy to zmiany widoczne na paznokciach (białe plamki), rozdwajanie się paznokci, wypadające pojedyncze włosy, podatność na wszelkie infekcje i choroby a nawet senność, ospałość i znużenie bez wykonywania ciężkiej pracy. Są to nieliczne objawy, więcej...


Pizza z dowozem - czy warto?



ksiegarnia

twoja lokalizacja księgarnia internetowa księgarnie nasze aktualności spotkania fotorelacje nowe otwarcia
prawolingo.pl

mikołajki noclegi

Kwiatowe SPA - odprężenie dla duszy i ciała Mikołajki + 48 87 421 90 07
hotel-amax.pl

rekrutacja szkolenie

lista szkoleń z kategorii rekrutacja kadry i płace zapraszamy do zapoznania się ofertą
high5.com.pl
Kiełki czyli dwie minuty dziennie,  które odmienią Twoje życie
Kiełki czyli dwie minuty dziennie, które odmienią Twoje życie

nasiona na kiełki


Kiełki, hodowla kiełków Często zastanawiasz się skąd wziąć przez okrągły rok nielimitowany dostęp do świeżych pokładów witamin i mikroelementów. Podpowiemy - to kiełki. Odpowiedź jest bardzo prosta - wystarczy poświęcić 2 minuty dziennie bez ponoszenia wielkich nakładów finansowych. Z radością podpowiadamy, że chodzi o kiełkowanie nasion.


Hodowla kiełków doskonale sprawdza się przez cały rok - szczególnie jednak zimą kiedy to nie mamy dostępu do większości naturalnych dóbr z rynku krajowego. Wymaga od Ciebie minimalnego nakładu pracy i jest najtańszym sposobem na pozyskanie super jedzenia.

Zastanawiasz się pewnie od czego zacząć hodowlę kiełków.


Zdecydowanie od wyboru metody kiełkowania nabywając kiełkownicę, słoik do kiełkowania czy specjalny worek do kiełkowania nasion.
Zdecydowanie najtańszą metodą i najprostszą będzie kiełkowanie w lnianym worku .

Trzy proste kroki hodowli kiełków.

Krok 1.
Zakupione nasiona - najlepiej z adnotacją "do kiełkowania" najpierw należy namoczyć na noc.
Wsypujemy do wyparzonego wcześniej wrzątkiem pojemnika nasiona (może to być np. szklanka, miseczka itp.) odpowiednią ilość nasion.
Wskazówka Czas kiełkowania nasion to 3-10 dni w zależności od rodzaju nasion - można więc kiełkować mniejszymi porcjami a częściej, wtedy mamy cały czas świeże kiełki. Przykładowo - jeżeli namoczymy 10gram nasion - otrzymamy około 20-30gram kiełków.
Nasiona zalewamy do pełna chłodną lub ledwo letnią przegotowaną wodą. Nasiona nabiorą sporo wody, więc musi być co najmniej dwa razy tyle wody co nasion. A nadmiar wody i tak potem usuniemy.
Na drugi dzień rano wylewamy wodę i przepłukujemy nasionka czystą chłodną lub letnią wodą.
Wskazówka Woda po namoczeniu nasion to doskonały naturalny nawóz do kwiatów domowych. Nie wylewaj jej - podlej nią kwiaty doniczkowe.

Przepłukane nasiona umieszczamy w worku lnianym, jeszcze raz przepłukujemy już w worku (tak aby cały worek się zamoczył) i odwieszamy go do ocieknięcia. Gdy woda przestaje wyciekać z worka odwieszamy go w wygodne dla nas miejsce - tam będzie kiełkować nasza hodowla.

Krok 2.
Worek namaczamy w letniej czystej wodzie dwa razy dziennie (np. rano i wieczorem) i to właściwie cały zabieg podczas naszej hodowli.
Sprawdzamy od czasu do czasu stan naszej hodowli - gdy mamy już widoczne kiełki to korzystamy z ich dobrodziejstwa. Czas po jakim wykiełkują nasiona jest różny dla każdej z roślin - średnio jednak zajmie to od 3-4 dni.
(Słaba cyrkulacja powietrza i zbyt długie leżakowanie nasion w wodzie może uruchomić proces pleśnienia nasion. Jeżeli hodowla nam spleśnieje trzeba ją niestety wyrzucić)
Worek lniany zapewnia nasionkom doskonałą cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Kiełki do wzrostu nie potrzebują mocnego światła.
Wskazówka Aby zmniejszyć ryzyko pleśni w naszej hodowli należy zachować czystość przy pracy z hodowlą (jak przy standardowych działaniach z żywnością). Pomaga również wrzucenie co hodowli kilku ziarenek rzodkiewki - chroni ona naturalnie hodowle przed pleśnieniem.

Krok 3.
Konsumujemy i przechowujemy kiełki ...
Kiełki możemy konsumować już jak pojawią się pierwsze ogonki przy nasionach. Z każdym dniem będą szybko się powiększać. Gotowe kiełki przechowujemy w pojemnikach z niewielkimi otworami w lodówce przez kilka dni. Wtedy już nie przelewamy je wodą. W lodówce z tytułu niższej temperatury kiełki będą w lekkiej hibernacji (rosną zdecydowanie wolniej), możemy więc w ten sposób spowolnić ich przyrost aby gotowe były na konkretny dzień.

Worek lniany możemy użyć wielokrotnie. Po zakończonej hodowli dokładnie go przepieramy i wyparzamy, po czym proces rozpoczynam od nowa.
Możemy korzystać np. z kilku worków - zakładając jednocześnie hodowlę kilku rodzajów kiełków.
Tak w ten oto prosty sposób możemy cieszyć się przez cały rok dostawą cudownego pożywienia, potężnej porcji witamin i mikroelementów oraz wspaniałego elementu dekoracyjnego codziennych posiłków.

Czyż nie jest to banalnie proste?
Hodowla rozwija się właściwie z niewielkim naszym udziałem. To zaledwie 2 minuty dziennie poświęcone kiełkom, a natura załatwia całą robotę za nas.
Przy towarzystwie kiełków w codziennym menu możemy śmiało powiedzieć, że podrzucamy naszemu organizmowi witaminową bombę ze sporą dawką enzymów i wartości odżywczych poprawiając swoją kondycję zdrowotną i witalność.

Smacznego i dobrej zabawy przy hodowaniu kiełków!






kielkismaku.pl

Inne artykuły

Tak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonegoKiełki soczewicy czerwonej

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Chałka - czarująca słodka bułaPychotka znana też jako Pani WalewskaObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania