KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki lucerny - to bogactwo witamin A, C, E i witamin z grupy B oraz lecytyny. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające i łagodząco działają w chorobach oczu.


Zobacz też:
Pierogi
Pierogi

nasiona na kiełki


Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.


Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.


Powszechne przekonanie - zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest to do końca prawdą.

Nie bójmy się powiedzieć, że ojczyzną pierogów są Chiny. Na europejskie stoły - a precyzyjnie mówiąc, włoskie - zostały przywiezione przez Marco Polo. Do Polski zaś, chiński pomysł gotowania pierogów, a rzadziej ich pieczenia lub smażenia dotarł dopiero w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zakosztował ich podczas pobytu w Kijowie.

Na dowód tej chińskiej linii pochodzenia pierogów mamy do dziś panujący tam zwyczaj witania Nowego Roku talerzem pierogów (Jiao ze). Jak mówi tradycja - te ze słodkim nadzieniem przynoszą lekkie życie, z orzechami - obfity rok.


Pierogi pod swoją nazwą zadomowiły się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Według słownika Aleksandra Brucknera to jedyna u nas pozostałość z prasłowiańskiego słowa "pir" oznaczającego biesiadę - oraz bardziej specyficznie - nazwę ciasta obrzędowego. Niegdyś pierogi pieczone i podawane były tylko z okazji świąt. A każde święto miało swój różniący się nie tylko kształtem, ale i farszem pieróg. Duże pierogi weselne - kurniki - o wielu nadzieniach, ale zawsze z dodatkiem kurzego mięsa, knysze - pierogi żałobne znane ze styp, kolatki - pieczone w styczniu na początku Nowego Roku na pamiątkę pogańskiego święta "Kolady".
Spotkać można też było regionalne rodzaje pierogów, które powiązane były z różnymi regionami Polski. Tak też: hreczuszki - przyrządzane z mąki gryczanej oraz sanieszki i socznie - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin pojawiały się na polskich stołach.


Dziś pierogi w najróżniejszych rodzajach: na słono i na słodko, duże i małe, gotowane i pieczone, podawane z różnymi dodatkami w Polsce spotkasz wszędzie.






Inne artykuły

Tak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Kiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki słonecznika

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Koktajl z jarmużem i kiełkamiObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)Pierniczki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania