Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.
Zobacz też:



Hodując kiełki w workach lnianych spotykamy się z koniecznością ich wyparzenia, tak aby kolejną hodowlę zakładać w sterylnie czystych woreczkach lnianych. Otóż jest sposób ...


Posiadając Thermomix możesz użyć przystawki do gotowania na parze (Varoma) do wyparzenia takich woreczków.
Oto przepis jak się za to zabrać.
Wlej wodę do naczynia miksującego - tak aby przykryło noże. Ustaw (10min. | temp. Varoma)
.
Na górę dostaw przystawkę Varoma (bez środkowej półki). Tam umieść rzeczy do wyparzenia. W tym wypadku przeprane woreczki lniane, które po wyparzeniu nadal będą służyły nam do kolejnych hodowli kiełków.
Wytworzy się para - po ok. 7 min. temperatura dochodzi do 100 stopni, więc kolejne 3 min. to pełne wyparzanie. W zupełności wystarczy aby mieć sterylnie czyste rzeczy.
Oczywiście możesz użyć tego sposobu do wyparzania innych rzeczy np. butelek, smoczków dla dzieci ...







Inne artykuły

Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Kiełki pszenicyKiełki amarantusa

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Chlebki do żurkuWieniec z bułeczek pszennychTortilla - pełnoziarnista

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania