KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Żurawina i jabłko -
spożywane razem - mają dużo większy potencjał antyoksydacyjny, niż zjadane osobno.

Podobnie z cytryną i szpinakiem. Zawarta w cytrynie witamina C znacznie zwiększa przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku.


Zobacz też:
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.



Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).
Gdy już umyjemy dokładnie naczynie, wtedy wycieramy go np. ręcznikiem papierowym.
Dalej jeżeli już nam na oko wydaje się, że jest wszystko suche (jeszcze przed założeniem motylka) ponownie zamykamy naczynie i na kilka sekund uruchamiamy obroty 10.
Wyłączamy go, zdejmujemy pokrywę i sprawdzamy ścianki naczynia miksującego.
Na ogół trzeba je ponownie wytrzeć - będą na nim dookoła rozsiane małe krople wody wyrzucone z noża. Ponownie wycieramy. Wtedy mamy idealnie suche naczynie.
Inne ważne aspekty ubijania:
- białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek (najdrobniejsza ilość żółtka zniweczy efekt puszystej piany)
- naczynie musi być czyste, szczególnie noże na których zbierają się drobinki tłuszczu

Pamiętajmy też, aby motylek był suchy, gdy go zakładamy do ubijania białek, również pokrywa powinna być sucha. Wtedy piana z białek wychodzi jak ta lala.

Zakładamy motylek. Dodajemy białka (tutaj temperatura białek nie ma raczej znaczenia, minimalnie szybciej ubiją się te w temp. pokojowej), szczyptę soli. Przy ubijaniu nie zakładamy miarki na otwór w pokrywie - ubijanie to napowietrzanie - niech więc trafi tam jak najwięcej powietrza.

Jak wskazuje instrukcja - obroty z założonym motylkiem nigdy nie powinny przekraczać 4, bo jest ryzyko, że motylek spadnie. Pianę ubijamy na obrotach 3-4. Piana zawsze się udaje.

Jeżeli ktoś chciałby poćwiczyć to proponuję jedno z ciast z pianą - będzie przyjemnie i pożytecznie. A później przy kawie można porozmawiać o nowych doświadczeniach thermomixowych.

Polecane ciasta do testów:
Szarlotka wałecka, Pavlova, makowiec japoński, pijana zakonnica.

Jeżeli chcesz otrzymać powiadomienie o nowych artykułach zapisz się do naszej paczki... wtedy żaden nowy artykuł ani przepis Cię nie ominie. Zapisz się.

Przepisy znajdziesz tutaj: Wyszukaj przepis ...







Inne artykuły

Kiełki rzodkiewkiTak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Kiełki pszenicy

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


RogalikiBułeczki z ziemniakamiWieniec z bułeczek pszennych

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania