KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.

kiełki hodowla
nasiona na kiełki



kiełki smaku upominki
Zobacz też:
Meksyk w kuchni!
Wszystko, co musisz wiedzieć o kuchni meksykańskiej!

Meksykańska sztuka kulinarna ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest niezwykle bogata. Pośród potraw odnajdziemy wpływy zarówno starodawnej kultury Indian, jak i ludzi przybyłych z tzw. "Nowego Świata". Łączy w sobie smaki kultury hiszpańskiej, prekolumbijskiej, amerykańskiej i europejskiej. W tym artykule znajdziesz wszystko, co najważniejsze, więcej...


Czy z tej mąki będzie chleb?

Najbardziej znane i najczęściej używane to mąka pszenna i żytnia. W Polsce to najpopularniejsze mąki chlebowe. Zrobisz z nich też np. zakwas na żurek.
Spotkać możesz też inne mąki - najczęściej stosowane jako dodatki do wypiekanych chlebów i jako składnik wielu innych potraw. Mowa tutaj o mąkach: owsianej, orkiszowej, gryczanej, jęczmiennej, więcej...


Pizza z dowozem - czy warto?



Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?
Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?

nasiona na kiełki


W tradycyjnej polskiej kuchni dominują potrawy tłuste, smażone oraz ciężkie i zawiesiste sosy. Dietetycy jednak zachęcają nas, by odchodzić od tradycji i unikać takich dań, bo są ciężkostrawne. Dlaczego jest to ważne dla naszego zdrowia?




Obciążenie układu trawiennego


Układ trawienny pracuje najlepiej, gdy jemy mniej, ale częściej. Dzięki temu nie jest przeciążony, łatwo i szybko może strawić dostarczony pokarm. Nie zalega on długo w żołądku, my nie czujemy się przejedzeni, a dzięki regularnym posiłkom nasz organizm nie tworzy zapasów tłuszczu na wszelki wypadek. Wpływa to pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na sylwetkę.


Jeśli natomiast spożywamy potrawy tłuste i ciężkie, to nasz organizm może mieć problemy z ich strawieniem. Musi zużyć zdecydowanie więcej energii, by sobie z nimi poradzić, a czas ich trawienia jest również sporo dłuższy. Obciążony jest jednak nie tylko żołądek, ale i wątroba, która musi sobie poradzić z większą ilością tłuszczu oraz jelita, w których mogą tworzyć się złogi tłuszczowe.


Zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia


Spożywanie posiłków ciężkostrawnych i tłustych powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Ma to zgubny wpływ na naczynia krwionośne, gdyż prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej. Efektem jej powstania jest zwężenie prześwitu w naczyniach krwionośnych, czyli miażdżyca, nazywana chorobą cywilizacyjną. Jest to bardzo podstępna choroba, która latami nie daje o sobie znać, lecz znacząco zwiększa ryzyko zawału, udaru czy niedokrwienia kończyn dolnych.


Jak pomóc organizmowi?


Widząc tak wiele groźnych skutków spożywania potraw ciężkostrawnych trudno się dziwić, że dietetycy i lekarze namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli jednak nie jesteśmy na to jeszcze w pełni gotowi lub zgrzeszyliśmy u cioci na imieninach, to trzeba organizmowi pomóc uporać się z trawieniem.


Doskonałym wsparciem układu trawiennego jest stosowanie ziół. Ich niezwykłe właściwości znane są od pokoleń, a liczba osób, które dzięki nim poczuły się lepiej, z pewnością liczona jest w milionach. A zatem, jeśli czujesz, że przesadziłeś z ilością jedzenia, to sięgnij po herbatkę lub nalewkę ziołową. Zawarte w ziołach substancje pomogą pozbyć się uczucia przejedzenia oraz zmobilizują Twój układ pokarmowy do szybszej pracy. Dzięki nim szybciej poczujesz się lepiej. Musisz jednak pamiętać, że zioła pomogą doraźnie i warto traktować je jak swoich sprzymierzeńców łagodzących skutki obżarstwa. Zachęcamy jednak do zmian nawyków żywieniowych, za co cały Twój organizm będzie Ci z pewnością wdzięczny.


Więcej na http://amol.pl/.






Inne artykuły

Kiełki słonecznikaTak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Kiełki soczewicy czerwonej

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Ciasteczka czekoladowe z nutą miętyNiezły kwiatek na śniadanie - stokrotkaPomarańczowo - migdałowe ciasto

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania