KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki lucerny - to bogactwo witamin A, C, E i witamin z grupy B oraz lecytyny. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające i łagodząco działają w chorobach oczu.


Zobacz też:
Pizza z dowozem - czy warto?



Powody dlaczego powinnaś dołączyć te składniki do diety

Poniżej przedstawię Ci kilka propozycji, które warto dodać do codziennej diety. W poszczególnych składnikach będą się kryły witaminy, minerały, aminokwasy oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe.

Pewnie okaże się, że znasz kilka z wymienionych poniżej roślin czy przypraw, które zbawiennie na nas działają. Sięgam po nie coraz częściej i mam coraz więcej pomysłów więcej...



W jaki sposób odstawienie cukru wpływa na organizm człowieka?

Cukier to przyczyna otyłości, spożywany w nadmiarze zaburza pracę receptorów w mózgu, powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi i występowanie trądzika. A jak wyglądałoby życie bez cukru?

Serce zabije mocniej

Przetworzony cukier ma duży wpływ na podwyższenie się poziomu insuliny, co przekłada się na podwyższenie się ciśnienia krwi oraz pulsu. Rezygnacja z więcej...



Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?
Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?

nasiona na kiełki


W tradycyjnej polskiej kuchni dominują potrawy tłuste, smażone oraz ciężkie i zawiesiste sosy. Dietetycy jednak zachęcają nas, by odchodzić od tradycji i unikać takich dań, bo są ciężkostrawne. Dlaczego jest to ważne dla naszego zdrowia?




Obciążenie układu trawiennego


Układ trawienny pracuje najlepiej, gdy jemy mniej, ale częściej. Dzięki temu nie jest przeciążony, łatwo i szybko może strawić dostarczony pokarm. Nie zalega on długo w żołądku, my nie czujemy się przejedzeni, a dzięki regularnym posiłkom nasz organizm nie tworzy zapasów tłuszczu na wszelki wypadek. Wpływa to pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na sylwetkę.


Jeśli natomiast spożywamy potrawy tłuste i ciężkie, to nasz organizm może mieć problemy z ich strawieniem. Musi zużyć zdecydowanie więcej energii, by sobie z nimi poradzić, a czas ich trawienia jest również sporo dłuższy. Obciążony jest jednak nie tylko żołądek, ale i wątroba, która musi sobie poradzić z większą ilością tłuszczu oraz jelita, w których mogą tworzyć się złogi tłuszczowe.


Zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia


Spożywanie posiłków ciężkostrawnych i tłustych powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Ma to zgubny wpływ na naczynia krwionośne, gdyż prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej. Efektem jej powstania jest zwężenie prześwitu w naczyniach krwionośnych, czyli miażdżyca, nazywana chorobą cywilizacyjną. Jest to bardzo podstępna choroba, która latami nie daje o sobie znać, lecz znacząco zwiększa ryzyko zawału, udaru czy niedokrwienia kończyn dolnych.


Jak pomóc organizmowi?


Widząc tak wiele groźnych skutków spożywania potraw ciężkostrawnych trudno się dziwić, że dietetycy i lekarze namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli jednak nie jesteśmy na to jeszcze w pełni gotowi lub zgrzeszyliśmy u cioci na imieninach, to trzeba organizmowi pomóc uporać się z trawieniem.


Doskonałym wsparciem układu trawiennego jest stosowanie ziół. Ich niezwykłe właściwości znane są od pokoleń, a liczba osób, które dzięki nim poczuły się lepiej, z pewnością liczona jest w milionach. A zatem, jeśli czujesz, że przesadziłeś z ilością jedzenia, to sięgnij po herbatkę lub nalewkę ziołową. Zawarte w ziołach substancje pomogą pozbyć się uczucia przejedzenia oraz zmobilizują Twój układ pokarmowy do szybszej pracy. Dzięki nim szybciej poczujesz się lepiej. Musisz jednak pamiętać, że zioła pomogą doraźnie i warto traktować je jak swoich sprzymierzeńców łagodzących skutki obżarstwa. Zachęcamy jednak do zmian nawyków żywieniowych, za co cały Twój organizm będzie Ci z pewnością wdzięczny.


Więcej na http://amol.pl/.






Inne artykuły

Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Kiełki orkiszuKiełki - rzodkiew japońska - daikon

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Stefanka - miodownikSzybki deser jogurtowyKrem czekoladowy nie tylko do tortów

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania