KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.


Zobacz też:
Jakie czynniki wpływają na cenę mieszkań?

Mówi się, że kupując mieszkanie bardzo dużą wagę przywiązujemy do ceny lokalu - oczywiście im taniej, tym lepiej. Jednak nie do końca jest to prawdą. Zdarza się, że droższe mieszkania sprzedają się bardzo szybko, a inne - o wiele tańsze, chociaż z więcej...


Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!



Kiełki w suplementach diety

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki bogate są w witaminy, aminokwasy, magnez, potas oraz wiele innych cennych dla naszego organizmu składników. Poza tym są bardzo dobrze trawione, dzięki czemu stają się dobrym pod względem przyswajalności, źródłem. Nie bez przyczyny mówi się więc, że kiełki to super food. więcej...



Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!
Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!

nasiona na kiełki


Jagody goji to niepozorne owoce, których właściwości są nieporównywalnie duże do ich postaci. O jakich właściwościach i niesamowitej mocy mowa?




Wielorakie właściwości, niesamowite składniki, korzystny wpływ na każdy element organizmu powoduje, że jagody goji, popularne na rynku azjatyckim od ponad 2500 lat, stają się coraz silniej obecne w menu Polaków i ich świadomości spożywczej. W ciągu ostatnich lat zostały niesamowicie docenione przez dietetyków, ekspertów żywienia i zdrowego odżywiania, dbania o sylwetkę. owoce te w tradycji chińskiej są niezwykle doceniane i stosowane jako panaceum na problemy z wątrobą, wzrokiem, odpornością organizmu.


W świadomości ludzkiej zakorzeniają się jagody goji coraz silniej, a ich pozyskanie nie jest już tak trudne, jak jeszcze kilka lat temu. Dziś możemy je zdobyć już nie tylko w elitarnych internetowych sklepach ze zdrową żywnością, ale są dostępne dla każdego na półkach popularnych dyskontów i supermarketów. Owoce goji obecne są najczęściej w postaci suszonych owoców (pakowanych lub sprzedawanych na wagę ), które przypominać mogą rodzynki, choć są wyraźnie czerwone i mają wydłużony kształt. Poleca się dodawać je do koktajli, sałatek, zup, potraw z kaszy czy ryżu. Doskonały smak - słodki z lekko pikantnym posmakiem - sprawia, że wiele osób traktuje je jako przekąskę jedząc je bezpośrednio. Dodawane do herbat czy mieszanek ziół i zaparzone pod przykryciem doskonale ulżą wszelkim problemom trawiennym. Owoce goji są również dostępne w postaci naturalnego soku, jak również obecne są w suplementach diety.


Niezwykle cenne jest silne działanie antyoksydacyjne jagód - wspomagają one regenerację organizmu poprzez stymulację nowych komórek do budowy, spowalniają procesy starzenia i chronią nasze DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przytoczyć warto legendę związaną z popularyzatorem spożywania owoców goji, który zajadał się owocami każdego dnia, a efekt był taki, iż żył 250 lat. Zatem recepta na długowieczność nie jest już żadną tajemnicą!


Skład jagód goji jest powalający! Zawierają one w sobie olbrzymie pokłady białka, błonnika, wiele witamin, 19 aminokwasów, składniki odżywcze i minerały wspomagające cały organizm.


Jednak najbardziej cenna informacja jest ta, że jagody goji zwierają w sobie rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który hamuje wzrost komórek nowotworowych żołądka, okrężnicy, płuc, jest w stanie powstrzymać raka gruczołu krokowego, hamuje wzrost komórek raka piersi.


Jagody goji należą do tzw. superfoods - grupy produktów roślinnych, mających dobroczynny wpływ na organizm. Warto nimi się zainteresować! Więcej informacji o jagodach goji zdobędziesz na stronie topsylwetka.pl.






Inne artykuły

Przepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki buraka ćwikłowego, czerwonego

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Bułeczki hamburgeroweSzybki deser jogurtowy

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania