KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Żurawina i jabłko -
spożywane razem - mają dużo większy potencjał antyoksydacyjny, niż zjadane osobno.

Podobnie z cytryną i szpinakiem. Zawarta w cytrynie witamina C znacznie zwiększa przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku.

kiełki hodowla
nasiona na kiełki



kiełki smaku upominki
Zobacz też:
Siemię lniane - odżywcze, lecznicze, niedoceniane

Siemię lniane można zaliczyć do tych produktów spożywczych, o których co prawda się słyszało, jednak nie bierze się ich raczej pod uwagę w codziennej diecie. Tymczasem nie tylko zawiera ono wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, ale również wykazuje skuteczne działanie prozdrowotne. Kiedy warto sięgnąć po nasiona lnu? Jakie więcej...


Czy z tej mąki będzie chleb?

Najbardziej znane i najczęściej używane to mąka pszenna i żytnia. W Polsce to najpopularniejsze mąki chlebowe. Zrobisz z nich też np. zakwas na żurek.
Spotkać możesz też inne mąki - najczęściej stosowane jako dodatki do wypiekanych chlebów i jako składnik wielu innych potraw. Mowa tutaj o mąkach: owsianej, orkiszowej, gryczanej, jęczmiennej, więcej...


Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!



Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!
Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!

nasiona na kiełki


Jagody goji to niepozorne owoce, których właściwości są nieporównywalnie duże do ich postaci. O jakich właściwościach i niesamowitej mocy mowa?




Wielorakie właściwości, niesamowite składniki, korzystny wpływ na każdy element organizmu powoduje, że jagody goji, popularne na rynku azjatyckim od ponad 2500 lat, stają się coraz silniej obecne w menu Polaków i ich świadomości spożywczej. W ciągu ostatnich lat zostały niesamowicie docenione przez dietetyków, ekspertów żywienia i zdrowego odżywiania, dbania o sylwetkę. owoce te w tradycji chińskiej są niezwykle doceniane i stosowane jako panaceum na problemy z wątrobą, wzrokiem, odpornością organizmu.


W świadomości ludzkiej zakorzeniają się jagody goji coraz silniej, a ich pozyskanie nie jest już tak trudne, jak jeszcze kilka lat temu. Dziś możemy je zdobyć już nie tylko w elitarnych internetowych sklepach ze zdrową żywnością, ale są dostępne dla każdego na półkach popularnych dyskontów i supermarketów. Owoce goji obecne są najczęściej w postaci suszonych owoców (pakowanych lub sprzedawanych na wagę ), które przypominać mogą rodzynki, choć są wyraźnie czerwone i mają wydłużony kształt. Poleca się dodawać je do koktajli, sałatek, zup, potraw z kaszy czy ryżu. Doskonały smak - słodki z lekko pikantnym posmakiem - sprawia, że wiele osób traktuje je jako przekąskę jedząc je bezpośrednio. Dodawane do herbat czy mieszanek ziół i zaparzone pod przykryciem doskonale ulżą wszelkim problemom trawiennym. Owoce goji są również dostępne w postaci naturalnego soku, jak również obecne są w suplementach diety.


Niezwykle cenne jest silne działanie antyoksydacyjne jagód - wspomagają one regenerację organizmu poprzez stymulację nowych komórek do budowy, spowalniają procesy starzenia i chronią nasze DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przytoczyć warto legendę związaną z popularyzatorem spożywania owoców goji, który zajadał się owocami każdego dnia, a efekt był taki, iż żył 250 lat. Zatem recepta na długowieczność nie jest już żadną tajemnicą!


Skład jagód goji jest powalający! Zawierają one w sobie olbrzymie pokłady białka, błonnika, wiele witamin, 19 aminokwasów, składniki odżywcze i minerały wspomagające cały organizm.


Jednak najbardziej cenna informacja jest ta, że jagody goji zwierają w sobie rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który hamuje wzrost komórek nowotworowych żołądka, okrężnicy, płuc, jest w stanie powstrzymać raka gruczołu krokowego, hamuje wzrost komórek raka piersi.


Jagody goji należą do tzw. superfoods - grupy produktów roślinnych, mających dobroczynny wpływ na organizm. Warto nimi się zainteresować! Więcej informacji o jagodach goji zdobędziesz na stronie topsylwetka.pl.






Inne artykuły

Kiełki - rzodkiew japońska - daikonTak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Kiełki słonecznika

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Szybki deser jogurtowyPychotka znana też jako Pani WalewskaNiezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania