KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki pszenicy - zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, obfitują w żelazo, miedź i witaminę E, dlatego wykorzystywane są do produkcji maseczek i kremów. Poprawiają trawienie. Polecane dla osób zmęczonych i poddanych dużemu codziennemu stresowi.


Zobacz też:
Smacznie i szybko

Korzysta się również z cateringu na imprezy, na różnego rodzaju okazje, jak chociażby wesela, chrzciny, urodziny, jubileusze, bankiety, konferencje. Częste jest także stosowanie tejże usługi w miejscu pracy. Szkoły również zapewniają niejednokrotnie catering swym uczniom.

Bez wątpienia jest to domena, w której dość łatwo się odnaleźć. W miastach firm cateringowych jest więcej...



Czy z tej mąki będzie chleb?

Najbardziej znane i najczęściej używane to mąka pszenna i żytnia. W Polsce to najpopularniejsze mąki chlebowe. Zrobisz z nich też np. zakwas na żurek.
Spotkać możesz też inne mąki - najczęściej stosowane jako dodatki do wypiekanych chlebów i jako składnik wielu innych potraw. Mowa tutaj o mąkach: owsianej, orkiszowej, gryczanej, jęczmiennej, więcej...


Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?



Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!
Jagody goji - w małym owocu duży potencjał!

nasiona na kiełki


Jagody goji to niepozorne owoce, których właściwości są nieporównywalnie duże do ich postaci. O jakich właściwościach i niesamowitej mocy mowa?




Wielorakie właściwości, niesamowite składniki, korzystny wpływ na każdy element organizmu powoduje, że jagody goji, popularne na rynku azjatyckim od ponad 2500 lat, stają się coraz silniej obecne w menu Polaków i ich świadomości spożywczej. W ciągu ostatnich lat zostały niesamowicie docenione przez dietetyków, ekspertów żywienia i zdrowego odżywiania, dbania o sylwetkę. owoce te w tradycji chińskiej są niezwykle doceniane i stosowane jako panaceum na problemy z wątrobą, wzrokiem, odpornością organizmu.


W świadomości ludzkiej zakorzeniają się jagody goji coraz silniej, a ich pozyskanie nie jest już tak trudne, jak jeszcze kilka lat temu. Dziś możemy je zdobyć już nie tylko w elitarnych internetowych sklepach ze zdrową żywnością, ale są dostępne dla każdego na półkach popularnych dyskontów i supermarketów. Owoce goji obecne są najczęściej w postaci suszonych owoców (pakowanych lub sprzedawanych na wagę ), które przypominać mogą rodzynki, choć są wyraźnie czerwone i mają wydłużony kształt. Poleca się dodawać je do koktajli, sałatek, zup, potraw z kaszy czy ryżu. Doskonały smak - słodki z lekko pikantnym posmakiem - sprawia, że wiele osób traktuje je jako przekąskę jedząc je bezpośrednio. Dodawane do herbat czy mieszanek ziół i zaparzone pod przykryciem doskonale ulżą wszelkim problemom trawiennym. Owoce goji są również dostępne w postaci naturalnego soku, jak również obecne są w suplementach diety.


Niezwykle cenne jest silne działanie antyoksydacyjne jagód - wspomagają one regenerację organizmu poprzez stymulację nowych komórek do budowy, spowalniają procesy starzenia i chronią nasze DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przytoczyć warto legendę związaną z popularyzatorem spożywania owoców goji, który zajadał się owocami każdego dnia, a efekt był taki, iż żył 250 lat. Zatem recepta na długowieczność nie jest już żadną tajemnicą!


Skład jagód goji jest powalający! Zawierają one w sobie olbrzymie pokłady białka, błonnika, wiele witamin, 19 aminokwasów, składniki odżywcze i minerały wspomagające cały organizm.


Jednak najbardziej cenna informacja jest ta, że jagody goji zwierają w sobie rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który hamuje wzrost komórek nowotworowych żołądka, okrężnicy, płuc, jest w stanie powstrzymać raka gruczołu krokowego, hamuje wzrost komórek raka piersi.


Jagody goji należą do tzw. superfoods - grupy produktów roślinnych, mających dobroczynny wpływ na organizm. Warto nimi się zainteresować! Więcej informacji o jagodach goji zdobędziesz na stronie topsylwetka.pl.






Inne artykuły

Kiełki fasoli mungKiełki soczewicy czerwonejPrzepisów na dania z kiełkami jest wiele ...

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Makowiec - zawijanyChałka - czarująca słodka bułaObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania