Syrop z mniszka lekarskiego

Popularne frazy: -> Mniszek lekarski syrop, syrop z mniszka, syrop z Thermomix mniszek lekarski, syrop z mlecza



Syrop z mniszka lekarskiego
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Syrop z mniszka lekarskiego (a konkretnie jego kwiatów) jest skarbnicą witamin oraz minerałów. Zawiera również mnóstwo innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, jak.:

- przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy
- oczyszcza organizm z toksyn (naturalny detoks)
- wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (kaszel, chrypka, stany zapalne, infekcje dróg oddechowych)
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- wspomaga układ pokarmowy - stymulując produkcję soków żołądkowych i poprawiając trawienie
- wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, ma działanie moczopędne, łagodzi schorzenia pęcherza
- wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej
- syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
- zapobiega i leczy miażdżyce



Składniki:


- kwiaty mniszka lekarskiego 150 sztuk (zebrane w suchy słoneczny dzień)
- woda 300 ml + 200 ml
- sok z jednej cytryny
- cukier 400 g (cukier można zastąpić miodem pszczelim)


Dawkowanie syropu


Zalecane jest stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z kwiatów mniszka lekarskiego dziennie a dzieciom podaje się połowę tej porcji. Syrop można np. dodać do herbaty czy lemoniady , a także posmarować kromkę chleba.


Przechowywanie:


- pasteryzowane (jak przetwory w słoikach) można przechowywać bardzo długo.

- bez pasteryzacji ok 3-4 miesiące w lodówce.

Przeciwwskazania


Czyli kto nie powinien używać syropu z mniszka lekarskiego.

Z całą pewnością osoby, które są uczulone na mniszek lekarski.
Ostrożność nie zaszkodzi też ze stosowaniem syropu z mniszka lekarskiego w wypadku nadkwaśność żołądka, wrzody, czy problemy z jelitami i drogami żółciowymi.
Z tytułu dużej zawartości cukru nie mogą go też stosować osoby chore na cukrzycę (w tym wypadku można zastąpić syrop naparem z kwiatów mniszka lekarskiego.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie ciastek w urządzeniu Thermomix




1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego wkładamy do naczynia miksującego, zalewamy zimną wodą (300 ml) i gotujemy ( 15min | 90 stopni | obr. 2)
2. Gorący wywar odstawiamy na godzinę, po czym przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego sok z cytryny, wodę (200 ml) oraz cukier.

3. Całość jeszcze raz mieszamy i gotujemy ( 50min. | temp. 90 stopni | obr. 2 ).
4. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.


Syrop można stosować 2-3 łyżeczki dziennie. Można go też dodawać do herbaty.


Więcej o mniszku lekarskim:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szybki deser jogurtowy Białe bułeczki Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) Domowe krakersy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków