Placuszki z ricotty

Popularne frazy: -> placuszki na śniadanie, placuszki z ricotty, domowa ricotta, smaczne śniadanie



Placuszki z ricotty
 Placuszki z ricotty
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


- 250g sera ricotta (możesz go wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 125g mleka
- 2 jajka rozmiar L (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Placuszki z ricotty


Przygotowanie ciastek w Thermomixie




Przygotowanie ciasta:

1) W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj dwa białka oddzielone z jajek kurzych i maleńką szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. (3-4 min. | obroty 4). Wyjmij motylek. Ubitą pianę przełóż do miseczki i bez mycia naczynia przejdź do kroku następnego.

2) W naczyniu miksującym umieść pozostałe składniki (ser ricotta, żółtka, szczypta soli, mleko, cukier, mąka, proszek do pieczenia) i połącz w jednolitą masę. (ok. 2min. | obroty 4-5).

3) Połącz masę serową z ubitą wcześniej pianą z białek. Łączymy bardzo delikatnie - najlepiej ręcznie mieszając w misce dodając do masy serowej stopniowo ubitą pianę (nie odwrotnie bo szybko opadnie).

4) Patelnię smaruj delikatnie tłuszczem i rozgrzej ją. Na ciepłą patelnie nakładaj łyżkę ciasta i smaż ok. 1min. z każdej strony.

5) Podajemy z owocami (np. truskawkami) jeszcze na ciepło.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Różane drożdżówki Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Sylwestrowy tort Borysa

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełki w słoiku - to bajecznie prosteZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówPomysł na świąteczną dekorację ...Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?