Ketchup z cukinii

(z tych składników otrzymasz ok. 1,5 l. lekkopikantnego ketchupu)

Popularne frazy: -> Ketchup, keczup, przetwory z cukinii, ketchup thermomix, ketchup thermomix przepis, ketchup z thermomixa, ketchup z cukinii thermomix, keczup domowy thermomix, keczup w termomiksie, thermomix keczup



Ketchup z cukinii
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Cukinia łatwa w trawieniu i zawiera wiele składników odżywczych. Zalecana nawet maluchom (nawet tym, które dopiero skończyły pół roku).

Cukinia odkwasza organizm, i nie zbierają się w niej żadne metale ciężkie.

W cukinii znajduje się dużo żelaza, magnezu i beta karotenu. Osoby, które mają problem z tak zwaną nadkwaśnością, często odczuwają zgagę, powinny jeść dużo cukinii.

Oto jeden z przepisów na wykorzystanie jej w kuchni.

Składniki


- 3 obrane ząbki czosnku
- 280 g cebuli obranej i pokrojonej na pół
- 700 g cukinii obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej na kawałki
- 280 g papryki czerwonej umytej, osuszonej i oczyszczonej, pokrojonej w kawałki
- 10g soli

- 130 g cukru
- 30-50 g octu

- 1/2 łyżki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy Cury
- 150g przecieru pomidorowego


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) Oczyszczoną z pestek cukinię, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).

2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) bez miarki w otworze z ustawionym koszyczkiem na pokrywie. Na 5 min. przed końcem gotowania zwiększamy obroty do 2,5 lub obniżamy temperaturę do 90 stopni C (aby nie wykipiało).

3) Dodajemy cukier, ocet. Koszyczek - jeżeli jest zachlapany przepłukujemy pod wodą tak aby otwory w dnie koszyczka nie były pozatykane. Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem zamiast miarki.

4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, papryki w proszku, pieprz czarny , przyprawę cury i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 2,5-3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.

5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )

6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

7) Tak przygotowany ketchup można przechowywać długi czas, tak jak inne przetwory warzywne czy owocowe.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Najszybsza szarlotka Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Mocno słonecznikowe bagietki Bananasowa chmurka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Władza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekMigdałowych szaleństw czas