Jajka z kiełkami

Popularne frazy: -> jajka faszerowane, jajka na stół, jajka na imprezę, jajka z kiełkami, kiełki farsz do jajek, jajko faszerowane kiełkami, przystawki, kanapki i tosty, dania bezmięsne, nabiał, Wielkanoc, wielkanocne przepisy na Thermomix, piknik, piknikowe, śniadanie na trawie, fingerfood



Jajka z kiełkami
 Jajka z kiełkami
 
 

Kto nie sprawdził - niech sprawdzi! My wiemy to już dawno, że jajka faszerowane to klasyczna potrawa na stole imprezowym w Polsce ciesząca się bardzo dużym zainteresowaniem gości. Śmiało więc można przygotować nieco odważniejszą odmianę. Tu i teraz zaproponujemy Ci jajka faszerowane zdrową porcją kiełków. Niby nic wielkiego a wartość posiłku zwiększa się przynajmniej dziesięciokrotnie.

Zdecydowanie najlepsze będą kiełki samodzielnie wyhodowane w domu. Do czego gorąco zachęcamy!


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>




Składniki:

- 6 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 50g kiełków (w zależności jakimi dysponujemy. Mogą to być: kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy czerwonej, rzodkwi japońskiej, cebuli, słonecznika, brokuła lub każde inne o smaku komponującym się z jajkiem.)
- 1 łyżka majonezu (najlepszy domowy),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- kilka kropel soku z cytryny

Jajka z kiełkami

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.

2. Przeciąć na połowę i wyjąć żółtko.
Żółtka rozrobić ręcznie widelczykiem lub blenderem z pozostałymi składnikami (pomijając kiełki - je dodamy na końcu).

3. Kiedy powstanie jednolita masa łączymy ją z posiekanymi kiełkami (tutaj zachęcamy do eksperymentów smakowych poprzez dodawanie co raz to innych kiełków lub ich mieszanek aby uzyskać swój ulubiony smak).
Pozostawiamy małą ilość kiełków do dekoracji.

4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka ugotowanych jajek i ozdabiamy kiełkami. Powstała nam niezwykle dekoracyjna odmiana powszechnie znanych jajek faszerowanych. Przy okazji niezwykle dekoracyjny element stołu.

Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Tak przygotowane jajka będą też cudownym urozmaiceniem codziennego śniadania. Życzymy smacznego!




Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułki z kiełków pszenicy Tarta ze śliwkami pod pierzynką Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Szybki deser jogurtowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKiełki cebuliZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoBarów mlecznych nieprzemijający urok