Koktajl z jarmużem i kiełkami

(bomba witaminowa, zdrowy koktajl)

Popularne frazy: -> Koktajl, jarmuż, kiełki, kiwi, koktajle śniadaniowe, zdrowy koktajl, zdrowe koktajle, zdrowe przepisy, zdrowe na śniadanie, zielony zdrowy koktajl



Koktajl z jarmużem i kiełkami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki (na około 2-3 szklanki)



- 5-6 liści jarmużu
- 25-30g kiełków (np. lucerna, soczewica czerwona, amarantus)
- jabłko (umyte, ze skórką, pozbawione gniazda, rozcięte na 4-8 części)
- 1 banan
- 1 kiwi (obrane ze skórki, rozcięte na 2-4 części)
- sok z połowy cytryny
- nieduży plasterek świeżego imbiru
- łyżeczka miodu
- 100 do 200g wody do wyregulowania konsystencji koktajlu.



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. ( 15sek.- 30sek. | obroty 8-10 )

2) Kopystką zgarniamy wszystko ze ścianek naczynia do środka, uzupełniamy wodą aby uzyskać najlepszą dla nas konsystencję i ponownie mieszamy ( 10 sek. | obr. 5-6 )

3) Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.







Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Baklava Pesto z rzeżuchy Klasyczne brownie z orzechami Wytrawna kruszonka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Pierogi Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomSłodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego