Pierogi z truskawkami (na słodko)

(ok. 35-40 pierogów)

Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi z truskawkami, pierogi z truskawek



Pierogi z truskawkami (na słodko)
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:


- 330g mąki pszennej
- 150-160g wody
- 20g oleju
- łyżeczka masła
- szczypta soli

Składniki (farsz):


- 450-500g truskawek średniej wielkości (mogą być też zamrożone)
- cukier (do smaku, w zależności od słodkości owoców)

Składniki na sos:


- łyżka masła
- cukier (do smaku)
- 50g wody


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotować truskawki. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).


Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika.
(nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)

Przygotowanie sosu:

1. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.

Przygotowanie cista:


1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)


Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.


Jak lepić pierogi? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4. Podawać na ciepło, polane ciepłym, wcześniej przygotowanym sosem.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z truskawkami (na słodko) Bułeczki hamburgerowe Mirelki Ciasteczka bankietowe

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...