KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.


Zobacz też:

Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu

Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu 

Popularne frazy: | *

ciasto do kawy, przepis na Thermomix, tarta z owocami, co zrobić z owocami z kompotu, smaczna i szybka tarta, tarta przepis, tarta owocowa, tarta bezglutenowa

Składniki na ciasto: (na formę 25cm do tarty)

- 200g płatków owsianych
- 80g brązowego cukru
- 100g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko




Składniki:

- 3 listki żelatyny (lub odpowiednia ilość agaru)
- 100g suszonych śliwek wypestkowanych, - 2 gruszki w kawałkach,
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kawałki
- 3 śliwki świeże wypestkowane pokrojone na kawałki
- 100g soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50g miodu naturalnego


Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki na ciasto do tarty umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ciasto.( 20 sek. | obr. Interwał / Kłos )


2. To co powstało umieść w dużym woreczku foliowym. Dalej w rękach uformuj w worku kulę zagniatając ciasto. Później kulę włóż pomiędzy dwie plastikowe folie (np. folia kuchenna transparentna) i za pomocą wałka ciasto rozwałkuj na oczekiwaną grubość i wielkość. Delikatnie oderwij folię i jedna z nich pomoże Ci łatwiej umieścić ciasto w formie na tartę. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na ok. 20 min. (już bez folii)


3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.


4. Ciasto pieczemy przez 25 min. w temperaturze 180 stopni C - góra/dół)


5. Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie na ok. 5 min.


6. Wszystkie owoce z miodem i sokiem z pomarańczy umieść w naczyniu miksującym.
Gotujemy. (20 min. | 100 stopni C | obroty 0,5 (mieszanie) lewe )


7. Użyj koszyczka thermomix do odcedzenia owoców.


8. Do płynu jaki został z owoców dodaj żelatynę wcześniej namoczoną w wodzie i pozostaw na ok. 30min. aby przestygło. Owoce też powinny się schłodzić.


9. Owocami wyłożyć tartę i zalać schłodzonym płynem.


10. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Wskazówki:


# Możesz śmiało przygotować kompot z innych suszonych i świeżych owoców. Z całą pewnością inne warianty i kompozycje doskonale sprawdzą się na tarcie. Kompot można przygotować w czasie, gdy ciasto będzie schładzało się w lodówce przed pieczeniem.
# Ciasto możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem, przez co uzyskasz śnieżnobiałe brzegi tarty.
# Ciasto będzie bezglutenowe jeżeli użyjesz odpowiedniej żelatyny (np. agar agar).




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnikPierniczkiKoktajl z jarmużem i kiełkami

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki - rzodkiew japońska - daikonPrzepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kiełki fasoli mung