Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, przepis na Thermomix, tarta z owocami, co zrobić z owocami z kompotu, smaczna i szybka tarta, tarta przepis, tarta owocowa, tarta bezglutenowa



Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto: (na formę 25cm do tarty)

- 200g płatków owsianych
- 80g brązowego cukru
- 100g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko




Składniki:

- 3 listki żelatyny (lub odpowiednia ilość agaru)
- 100g suszonych śliwek wypestkowanych, - 2 gruszki w kawałkach,
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kawałki
- 3 śliwki świeże wypestkowane pokrojone na kawałki
- 100g soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50g miodu naturalnego



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki na ciasto do tarty umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ciasto.( 20 sek. | obr. Interwał / Kłos )


2. To co powstało umieść w dużym woreczku foliowym. Dalej w rękach uformuj w worku kulę zagniatając ciasto. Później kulę włóż pomiędzy dwie plastikowe folie (np. folia kuchenna transparentna) i za pomocą wałka ciasto rozwałkuj na oczekiwaną grubość i wielkość. Delikatnie oderwij folię i jedna z nich pomoże Ci łatwiej umieścić ciasto w formie na tartę. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na ok. 20 min. (już bez folii)


3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.


4. Ciasto pieczemy przez 25 min. w temperaturze 180 stopni C - góra/dół)


5. Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie na ok. 5 min.


6. Wszystkie owoce z miodem i sokiem z pomarańczy umieść w naczyniu miksującym.
Gotujemy. (20 min. | 100 stopni C | obroty 0,5 (mieszanie) lewe )


7. Użyj koszyczka thermomix do odcedzenia owoców.


8. Do płynu jaki został z owoców dodaj żelatynę wcześniej namoczoną w wodzie i pozostaw na ok. 30min. aby przestygło. Owoce też powinny się schłodzić.


9. Owocami wyłożyć tartę i zalać schłodzonym płynem.


10. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Wskazówki:


# Możesz śmiało przygotować kompot z innych suszonych i świeżych owoców. Z całą pewnością inne warianty i kompozycje doskonale sprawdzą się na tarcie. Kompot można przygotować w czasie, gdy ciasto będzie schładzało się w lodówce przed pieczeniem.
# Ciasto możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem, przez co uzyskasz śnieżnobiałe brzegi tarty.
# Ciasto będzie bezglutenowe jeżeli użyjesz odpowiedniej żelatyny (np. agar agar).




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocny torcik - Marysieńka Tigelada Masło ziołowo-czosnkowe Crumble ze śliwkami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Popularne wady wzroku i ich korekcjaMam Thermomix - co dalej?